Medvědí ostrovy

Země původu

Česká republika

Copyright

2010

Rok výroby

2010

Premiéra

16. 12. 2010

Minutáž

62 min

Kategorie

film

Žánr

dokument

Typologie

dokumentárnídistribučnídlouhometrážní

Originální název

Medvědí ostrovy

Český název

Medvědí ostrovy

Anglický název

Bear Islands

Pracovní název

Medvědí ostrov

Anotace

Dokumentarista a spisovatel Martin Ryšavý se ve svých filmech a románech již delší dobu zabývá oblastmi ruského Dálného východu, což se odráží i v jeho novém snímku Medvědí ostrovy, natočeném v průběhu dubna a května 2009 na těchto ostrovech a na lovecké základně Čukočí na pobřeží Východosibiřského moře. Autor (jako pátý, neviděný člen expedice) pozoruhodným způsobem zaznamenal výpravu čtyř mužů (tří lovců a jednoho kulturního pracovníka) na opuštěnou polární meteorologickou stanici Čtyřsloupový ostrov, kam se dostanou na sněžných skútrech. Během pobytu na zpustlé stanici se muži věnují různým činnostem, vedou spolu rozhovory, pátrají v budovách, v nichž zůstalo nejen technické vybavení, ale třeba i archiv, a věnují se lovu. Hlavní slovo má starý lovec Ivan, vzpomínající na různé události. Samozřejmou součástí jsou vizuálně působivé obrazy mrazivě tajemné polární krajiny, v níž se tu a tam objeví lední medvědi. Ryšavý zesiluje evokaci zvláštní atmosféry statickým snímáním prostor, kde před lety žili a pracovali zaměstnanci stanice, jichž se stále více zmocňuje drsná příroda. K tomu mimo obraz přidává rusky čtený komentář, vycházející z nalezených archivních materilů (autor se chystá zpracovat je i knižně), zejména radiodepeší, vysílaných ze stanice v letech 1992–93. V nich se v hutné zkratce vyjevují nejen chvílemi až absurdní vztahy mezi lidmi, odsouzenými žít dlouhou dobu pohromadě, ale paradoxně se tu v „úředním jazyce“ projevuje i děsivá absurdita zkrachovalého režimu. Ve výjimečném díle se tak zajímavým způsobem stýkají různé časové roviny. Pozoruhodný je i neobvyklý soundtrack, těžící zejména z ruchů a vytvářející podmanivý zvukový doprovod.

Obsah

V komentáři vedoucí stanice Čtyřsloupový ostrov soudruh Veselov žádá, aby mu byla část výplaty posílána na moskevskou adresu. Kolega zase prosí o zimní boty. – Expedice čtyř mužů se chystá na Medvědí ostrovy. Nad mapou plánují cestu, odhadují vzdálenost, již budou muset urazit. Vyrážejí po zamrzlé a sněhem pokryté vodě na sněžných skútrech se saněmi a jedním psem. – Asi pětasedmdesátiletý Ivan vypráví, jak s otcem často nocoval na moři. Když mu zemřela matka, otec ho poslal do školy. Později ho převezl psím spřežením na Čtyřsloupový ostrov. – Muži se domlouvají o vzájemné komunikaci a o nástrahách na cestě. – Ledová krajina je klidná. – V komentáři je citován dotazník pro pracovníky stanice. – Jméno stanice získala podle sloupů, viditelných z dálky. V minulosti zde fungovala meteorologická stanice a vojenská základna. Komplex několika budov je už řadu let opuštěný. – Výprava se blíží ke stanici. – V komentáři Veselov líčí plánované činnosti na stanici; odesílání dat do Peveku, přípravu navigace apod. Stěžuje si na zhoršení svého zdravotního stavu prací v těžkých podmínkách. – V noci budovy obchází lední medvěd. – Cestovatelé stanici obydlí, v hlavní místnosti si instalují kamna. Starý Ivan zde prožil na konci války rok života. Vzpomíná na různé lidi, které zde potkal. – Jedna zaměstnankyně si v radiodepeši stěžuje na zdravotní problémy, vadí jí práce pod Veselovem. – Lovec střílí na stádo sobů. – Opuštěná budova má ojíněný a místy zasněžený interiér. – V radiodepeši si na vedoucího stěžuje i mechanik. – V prázdné budově řádil medvěd. Jsou tu filmové kopie (bylo tu i kino) a nástěnky s komunistickými hesly. – Dotazník v komentáři řeší pálení samohonky, práci odborů i možnosti společenského vyžití na stanici. – Muži zpracovávají ulovená zvířata. – Ivanův otec lovil tuleně a medvědy na kůži. – V komentáři je zmíněno vyostření situace Osetinců. Vedoucí se chce v roce 1992 vypravit za rodinou do Vladikavkazu. – Muži ulovili pod ledem do sítí drobné živočichy. – Ve vedlejší budově je nábytek pokryt sněhem. Ivan vzpomíná, jak při jarním tání odpluly kry a ostrovy od sebe byly odříznuté. – V komentáři zaznívá protokol z jednání o odmítání jednotvárného jídla. – Muži sledují v dálce medvědí samici s mláďaty, doráží na ni jejich pes. – V radiodepeši si vedoucí stěžuje na chování a nekázeň mechanika. Řeší též problém s alkoholem. – Účastník výpravy, který tu i fotí, zručně kreslí medvěda. – Ivan vypráví o tehdejším životě na stanici. – Vedoucí stanice byl pověřen udělením důtek podřízeným, vykazujícím nekázeň. – V opuštěné budově zůstal Gorbačovův portrét. Muži si berou z chátrajících budov, co se jim hodí. – Komentář líčí ukončení činnosti stanice; techniku prý není možné prozatím odvézt. – Muži opouštějí stanici. – Ivan po návratu na základnu Čukočí opravuje větrný generátor, vzpomíná, jak byl pastevcem. Skupina domků se ztrácí v nekonečné sněhové pláni. -dh-

Poznámka

Film měl ještě před uvedením do kin premiéru již 5. listopadu 2010 na internetu (webový portál www.docalliancefilms.cz).

Hudba

Hudba

DVA

Produkční údaje

Originální název

Medvědí ostrovy

Český název

Medvědí ostrovy

Anglický název

Bear Islands

Pracovní název

Medvědí ostrov

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

dokument

Země původu

Česká republika

Copyright

2010

Rok výroby

2010

Premiéra

nedistribuční premiéra 5. 11. 2010 (internetové uvedení)
premiéra 16. 12. 2010 /přístupný/

Distribuční slogan

Krajina – čas – člověk.

Nositelé copyrightu

Bionaut s.r.o.

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

62 min

Distribuční nosič

DCP 2-D, DVD

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

5.1, digitální zvuk

Verze

česká

Mluveno

rusky

Podtitulky

české

Ocenění

Vítěz

Akce: Ceny TRILOBIT Beroun 2010 Českého filmového a televizního svazu

2011
Beroun / Česká republika
Trilobit Beroun 2010 za dokumentární film
Martin Ryšavý

Nominace

Akce: 18. výroční ceny Český lev 2011 za filmovou tvorbu roku 2010

2011
Praha / Česká republika
Nejlepší dokumentární film
Martin Ryšavý

Vítěz

Akce: 5. ceny Pavla Kouteckého

2011
Praha / Česká republika
Zvláštní ocenění poroty za hudbu
DVA