Zachraňte Edwardse

Země původu

Česká republika

Copyright

2010

Rok výroby

2007—2010

Premiéra

2. 12. 2010

Minutáž

72 min

Kategorie

film

Žánr

dokument

Typologie

dokumentárnídistribučnídlouhometrážní

Originální název

Zachraňte Edwardse

Český název

Zachraňte Edwardse

Anglický název

Saving Edwards

Anotace

Časosběrný dokument Dagmar Smržové Zachraňte Edwardse sleduje zápas rodičů, kteří čekají dítě s Edwardsovým syndromem, způsobujícím mnohačetné závažné genetické vady. Manželé Sladkowští odmítnou potrat i přes to, že děti s touto trizomií (chromozomální poruchou) často umírají již při porodu či se dožívají jen několika měsíců. Holčička Juliánka (nar. 20.12.2007), postižená podle původních předpokladů, oslavila díky maximální péči rodičů už druhé narozeniny. Do rodiny navíc přibyla další holčička, zdravá Amálka. – Komorní snímek dokládá, že lékaři nejsou neomylní a že žádná situace není zcela jednoznačná a beznadějná. Po jeho televizním uvedení proběhla v médiích rozsáhlá, mnohdy konfrontační diskuse.

Obsah

Šárka a Marcel Sladkowští ze Zlína čekají dítě, u něhož byl diagnostikován tzv. Edwardsův syndrom, s nímž přežívá jen minimum dětí. Šárka je zdravotní sestra, Marcel pracuje doma jako diecézní archivář pro Československou husitskou církev. – Lékaři páru doporučili potrat, protože vada s sebou nese četná postižení. Děti s ní umírají nejpozději do jednoho roku. – Manželé spolupracují s porodní asistentkou. Šárka marně doufala, že se vada nepotvrdí. Manželé se pak zhroutili, ale potrat odmítli. – Porod. Porod vede v nemocnici asistentka, narozenou Juliánku předá do resuscitační péče. Holčička má očekávané deformace včetně rozštěpu. – Marcel považuje narození vytouženého dítěte za zázrak. – Miminko je na jednotce intenzivní péče. Lékaři rodičům nedávají velké naděje. Porodní asistentka je nicméně optimistická. – Šárka cítí po porodu úlevu. – Navzdory potvrzené srdeční vadě lékař hodnotí poporodní situaci jako méně komplikovanou. Dítě ovšem musí mít stálý přísun kyslíku. – Maminka zkouší kojit. Docházejí s mužem za Juliánkou do nemocnice. Doufají, že se její stav zlepší. – Realistka Šárka je smířená s brzkou smrtí dítěte. – Rodiče si konečně přivezou holčičku domů. – Křest. Juliána je pokřtěna. – Tři měsíce doma. Děťátko vypadá jako jiná miminka. Šárka je krmí sondou mlékem přímo do žaludku. Dítě se pohybově nevyvíjí, ale usmívá se. Šárka je unavená, ale nevzdává se, ačkoliv speciální cviky nepřinášejí úspěchy. – Rodina tráví letní dovolenou na chalupě v Javorníkách s přáteli. Holčičce je sedm měsíců. – Šárka se už se smrtí dítěte nechce smířit, chce bojovat. Marcel je zklamán chováním lékařů, stále zdůrazňujících, že si rodiče nepřáli potrat. – Těžkou srdeční vadu by vyřešila jen operace. Tu jim ovšem lékař v pražském Motole nedoporučí. – Po dvou letech. Marcel režíruje ochotnické divadlo. Juliána dělá pokroky. – Trvalo přes rok, než Šárka znovu otěhotněla. Testy zatím vycházejí dobře. – Šárka považuje Juliánku za zázrak. Rodiče doufají, že druhé dítě bude bez postižení. – Sladkowským se narodí zdravá Amálka. – Můžeme posunout i hranice lékařské vědy, pokud k tomu nalezneme odvahu, sílu a lásku. Juliána Sladkowská patří k nemnoha žijícím dětem s Edwardsovým syndromem na světě. -dh-

Poznámka

První celovečerní dokumentární snímek pro kina společnosti Febio Fera Feniče, který vznikl v koprodukci s HBO, se stal zároveň i jeho posledním, 1 262. vyprodukovaným pořadem.

Produkční údaje

Originální název

Zachraňte Edwardse

Český název

Zachraňte Edwardse

Anglický název

Saving Edwards

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

dokument

Země původu

Česká republika

Copyright

2010

Rok výroby

2007—2010

Premiéra

slavnostní premiéra 15. 11. 2010 (multiplex CineStar Anděl, Praha)
distribuční premiéra 2. 12. 2010 /přístupný/

Distribuční slogan

bez sloganu

Distribuce

FEBIO s. r. o.

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

72 min

Distribuční nosič

DCP 2-D, DVD

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

5.1, digitální zvuk

Verze

česká

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Ocenění

Vítěz

Festival: 46. Academia Film Olomouc – mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů

2011
Olomouc / Česká republika
Cena diváků
Dagmar Smržová

Vítěz

Festival: 46. Academia Film Olomouc – mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů

2011
Olomouc / Česká republika
Cena za nejlepší český populárně-vědecký dokument
Dagmar Smržová

Vítěz

Akce: Ceny TRILOBIT Beroun 2010 Českého filmového a televizního svazu

2011
Beroun / Česká republika
Trilobit Beroun 2010 za dokumentární film
Dagmar Smržová