Aktualita

Země původu

Česká republika

Copyright

2000

Rok výroby

1999

Premiéra

15. 3. 2000

Minutáž

8 min

Kategorie

film

Žánr

parodie, reportáž

Typologie

animovanýdistribučníkrátkometrážní

Originální název

Aktualita

Český název

Aktualita

Anglický název

Newsreel

Pracovní název

Aktuality

Anotace

Animovaný snímek Aktualita je parafrází protektorátních filmových týdeníků a vznikl jako neoddělitelná součást a zároveň předfilm snímku Musíme si pomáhat (2000; jména tvůrců jsou uvedena až v jeho závěrečných titulcích). S nadsázkou autoři „citují“ optimistické dobové komentáře, za nimiž se skrývá zrůdná totalitní ideologie. Stejně jako v celovečerním filmu se i zde odráží podobnost fašistického a socialistického režimu (v závěru Aktuality byla původně zařazená série reklam, uvedená hitlerovsky vyhlížejícím Vajíčkem; tedy postavičkou převzatou z televizní éry sedmdesátých let). – Černobílé obrázky výtvarníka Pavla Reisenauera, rozpohybované ve filmu, tvoří rovněž ilustrace ke knižnímu vydání Jarchovského novely Musíme si pomáhat.

Obsah

Zatemnění v květnu. Kvůli náletům se město v půl desáté večer ponoří do tmy. Kontroluje to udavač s digitálními hodinkami. – Pamatuj! Poslouchání zahraničních rozhlasových stanic je zakázáno a může být trestáno káznicí nebo i smrtí. Jednu posluchačku zabije blesk z rádia. – Šetřte obdělaných polí. Chůze v obilí se krutě trestá, neboť každá šlápota v obilí připraví děti o krajíc chleba. – Nové obutí nákladních vozů: čtvercové dřevěné pneumatiky. – Zpracování kuchyňského odpadu. Pomyje z městských domácností pomáhají hospodářství: organizovaně se svážejí k výkrmu prasat. – Mlč! Nepřítel naslouchá! Klevetící ženy zmlknou, když se k nim přiblíží nepřátelská slepice. Ta snese místo vejce granát, jenž vybuchne. – Židé křečkují potraviny. Strážník a udavač udělají krátký proces s křečkem z pražské Maislovy ulice: k smrti ho vyčerpají v karuselu. – Vůdcův lidský profil. Autoři filmu přejí vše nejlepší k třiapadesátým narozeninám Adolfu Hitlerovi, ušlechtilému lidumilovi a v podstatě umělci. – Ferda mravenec před kamerou. Hermína Týrlová natáčí ve zlínských ateliérech nový loutkový film s (hajlujícím) Sekorovým hrdinou. – Letošní móda. Firma United Farben of Benito představuje novou kolekci. V módě jsou letos vlajkové barvy nacistických stran. – 5000. gól Josefa „Pepiho“ Bicana. Chlouba pražské Slavie Pepi Bican vsítí branku; místo míče kope do utržené hlavy protihráče. -zk-

Poznámka

Snímek byl v kinech uváděn jako předfilm a zároveň jako neoddělitelná součást filmu Musíme si pomáhat (2000; režie Jan Hřebejk).

Štáb a tvůrci

Původní filmový námět

Helena Dušková, Pavel Reisenauer

Technický scénář

Helena Dušková

Výtvarník

Pavel Reisenauer

Triky

Pavel Kryml (realizace obrazových triků), Ivan Haták (realizace obrazových triků), Jiří Milfait (realizace obrazových triků), Michal Vlček (realizace obrazových triků)

Vedoucí výroby

Pavla Tomsová

Zástupce vedoucího výroby

Michaela Jarošová

Hudba

Použitá hudba

Ludwig van Beethoven (Smyčcový kvartet č. 3 C Dur, Op. 59)

Produkční údaje

Originální název

Aktualita

Český název

Aktualita

Anglický název

Newsreel

Pracovní název

Aktuality

Kategorie

film

Typologie

animovanýdistribuční

Žánr

parodie, reportáž

Země původu

Česká republika

Copyright

2000

Rok výroby

1999

Premiéra

distribuční premiéra 15. 3. 2000 /přístupný/
slavnostní premiéra 16. 3. 2000 (kino Lucerna, Praha)

Distribuční slogan

bez sloganu

Technické údaje

Délka

krátkometrážní

Minutáž

8 min

Distribuční nosič

35mm

Animační technika

kreslený, ploškový

Poměr stran

1:1,66

Barva

černobílý

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

Dolby Stereo

Verze

česká, anglická

Mluveno

česky, komentář

Podtitulky

bez titulků

Mezititulky

české

Úvodní/závěrečné titulky

české, německé

Ocenění

Vítěz

Festival: AniFest

2002
Třeboň / Česká republika
Hlavní cena v kategorii animovaná reklama, hudební klip, spot, titulky
Helena Dušková