Rozmary mládí

Země původu

Československo

Copyright

1933

Rok výroby

1933

Premiéra

neproběhla

Kategorie

film

Žánr

melodrama

Typologie

hranýdistribuční

Stav filmu

nedokončený, nedochovaný

Originální název

Rozmary mládí

Český název

Rozmary mládí

Anglický název

The Vagaries of Youth

Anotace

Nedokončený film.

Obsah

Rozjívená dcera vládního rady Minaříka Eva s přítelkyní Alenou odjíždí na pozvání velkostatkáře Matouška na lyžařské závody do Beskyd. Beskydští celníci mají starosti s tlupou pašeráka Janka a dalších. Finančník Filip Kříž je dokonce zastřelen. Za půl roku se jedná již o třetí oběť. Rada Minařík proto k hranicím pošle vrchního finančního komisaře Dubského, aby zde udělal pořádek. Dubský je zamilován do Evy. Do hor odjíždí i Dubského přítel, finanční komisař a básník Burda, který je pro změnu zamilován do Aleny. V horách zatím Jankova tlupa dál pašuje. Horačka se v převlečení za celníka zmocní jejího pašovaného zboží. Dubský se ubytuje u starého finančního inspektora Holubičky, jehož ustrašená dcera Marča se s přičiněním žebračky Buzkové do Dubského nešťastně zamiluje. Horák vyzradí v krčmě kumpánovi Valachovi, jak on a jeho žena vyzráli nad Jankem. Tajně je vyslechnou krčmář a přivolaný Dubský, který Horáka zatkne. Vzápětí celníci pozavírají Jankovu bandu, včetně pašeráka Stibora. Jediný Janko unikne. V hotelu se Alena zasnoubí s Burdou, zatímco nešikovný velkostatkář Matoušek se neúspěšně snaží získat Evinu přízeň. Dubský několik dní marně hledá Janka po lesích a v horských chatách a vzpomíná na Evu. Po velké oslavě zasnoubení se Eva, Alena, Matoušek a Burda zúčastní lyžařských závodů a následující den se vypraví na lyžařskou túru. Holubičkovi a celníkům Maškovi a Chotašovi se nezdá Dubského horlivost při hledání pašeráků a kvůli jeho drahému oblečení ho podezřívají ze špionáže. Během túry se turisté dostanou do velké vánice, v níž se Eva ztratí. Na poslední chvíli ji zachrání Dubský a odnese ji do horské chaty. Burda, Alena a Matoušek dorazí do hotelu; nastane pátrání po Evě. V chatě se Dubský zraní o hřebík a Eva ho starostlivě ošetří a později se mu oddá. Minařík a jeho žena, která se vrátila z léčení, v Praze vzpomínají na dceru a na své mládí. Marča má starost o Dubského a vyrazí ho hledat. Dojde k horské chatě, ale průřezem v okenici vidí Dubského a Evu v objetí. Je nešťastná. Eva, jež Dubského pokládá za pouhého celníka, se brání lásce k muži, jemuž by jako dívka z vyšších kruhů byla přítěží, a proto odejde. Dubskému se podaří dostat Janka a vrátí se zpět do Prahy. Minařík ho za odměnu kromě povýšení pozve na oslavu Eviných osmnáctých narozenin. Dívka se mezitím trápí, že Dubského zradila a opustila. Svěří se Aleně, ale jejich rozhovor tajně vyslechne Evina matka. Ta navrhne otci, aby na oslavě zasnoubil Evu s Matouškem. Na honosném banketu se sejde lepší společnost. Dorazí i Dubský a nešťastná Eva se dozví, kým ve skutečnosti je. Za pomoci Aleny a Burdy se dívka s Dubským usmíří a před společností i přes počáteční nechuť otce se s ním zasnoubí. Nastávajícím manželům gratuluje i smířený velkostatkář Matoušek. (Podle dochovaného scénáře)

Poznámka

Film byl byl od listopadu 1932 postupně ohlašován honosnou reklamou a placenými snímky z natáčení. Původně měl být natáčen v lednu 1933, pro nepřízeň počasí se natáčení přesunulo na přelom února a března. Pro nedostatek potřebného kapitálu byly natočeny jen zimní exteriéry a film nebyl nikdy dokončen (ačkoliv se počítalo s ateliérovým natáčením na začátku března 1933). Filmové materiály se nedochovaly. Současně měl být snímek natočen i v německé verzi.

Ještě 15. března byly ukázky z tohoto filmu promítány na novinářské projekci se zahraničním barevným filmem v pražském kině Hollywood. Už v dubnu tiskem proběhly zprávy, že by se s natáčením interiérů mělo započít v červnu 1933 s nově angažovaným kameramanem Janem Stallichem a premiéra měla proběhnout 25. srpna. Počítalo se s uvedením filmu ve Francii, Polsku, Jugoslávii. Ještě začátkem prosince 1933 se o filmu v tisku naposledy psalo v souvislosti s plánem režiséra Engela – natočit v lednu 1934 zbylé exteriéry podle přepracovaného scénáře od Otakara Hanuše. Všechny tyto chystané záměry se nerealizovaly.

Hrají

Jiří Steimar

vládní rada Karel Minařík

Božena Svobodová

Minaříkova žena

Jiřina Steimarová

Eva, dcera Minaříkových

Fred Bulín

vrchní finanční komisař Dr. Jiří Dubský

F. X. Mlejnek

velkostatkář Matoušek zvaný Hafínek

Josef Rovenský

finanční inspektor Holubička

Mary Jansová

Marča, Holubičkova dcera

Blanka Waleská

malířka Alena Píšová, Evina přítelkyně

K. V. Marek

finanční komisař a básník Ivan Burda, Alenin snoubenec

Jan W. Speerger

pašerák Horák

Věra Horová

pašeračka Horačka Žofka, Horákova společnice

Jarmila Holmová

služebná u Minaříků

pes Rek

pes

Štáb a tvůrci

Asistent režie

Jindřich Fiala

Původní filmový námět

Josef R. Engel

Vedoucí výroby

Walter Hitschmann

Spolupráce

Willy Ströminger (fotograf)

Hudba

Písně

Lyžařský pochod

Hudba k písni Josef Kumok
Zpívá Jiřina Steimarovásbor

Přes Javorničky štyry cestičky

Zpívá sbor

Nesplněný sen

Hudba k písni Josef Kumok
Zpívá K. V. MarekJiřina Steimarovásbor

Ligotala sa hvězdička

Zpívá Mary Jansová

Kysúca

Zpívá Mary Jansová

Beskýde, Beskýde

Zpívá Jan W. Speerger

Lokace

Praha, střechy (Praha), nádraží (Praha), ulice (Praha)

Produkční údaje

Originální název

Rozmary mládí

Český název

Rozmary mládí

Anglický název

The Vagaries of Youth

Kategorie

film

Typologie

hranýdistribuční

Stav filmu

nedokončený, nedochovaný

Žánr

melodrama

Země původu

Československo

Copyright

1933

Rok výroby

1933

Produkční data

datum cenzury nepředloženo cenzuře

Premiéra

premiéra neproběhla

Výrobce

Melody

Nositelé copyrightu

Národní filmový archiv

Technické údaje

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:1,19

Barva

černobílý

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

Tobis – Klang

Verze

česká

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české