Hrdinové hranic

Země původu

Československo

Copyright

1938

Rok výroby

1938

Premiéra

neproběhla

Kategorie

film

Žánr

drama, špionážní

Typologie

hranýdistribuční

Stav filmu

nedokončený

Originální název

Hrdinové hranic

Český název

Hrdinové hranic

Anglický název

Heroes of the Frontier

Anotace

Nedokončený film.

Obsah

Příběh je situován do pohraniční vesnice, kde místní obyvatelé hovoří slovensky. Velitel celní a finanční služby Hladík zde žije se svou ženou, synkem a babičkou. Do vesnice přijdou dva němečtí turisté – muž a žena – údajně sourozenci a ubytují se u vinopalníka a pašeráka Roháče. Za Roháčovou neteří Aničkou chodí respicient finanční stráže Kriško. Turisté, ve skutečnosti agenti, se zmocní tajných vojenských dokumentů. Při přestřelce na hranici zahyne Hladík a jeho těhotná žena musí před malým synkem utajit otcovu smrt. Agent je těžce raněn a schovává se u Roháče, nakonec zřejmě zemře. Roháč je celníkům podezřelý. Mezi Aničkou a Kriškem dojde k rozkolu. Když Roháč zjistí, jak je to s turisty, napomůže k dopadení agentky a k záchraně tajného dokumentu. Paní Hladíková porodí dítě a spolu se synem a babičkou odjedou do vnitrozemí. (Podle dochovaných částí filmu)

Pohraniční slovenská vesnice v Roháčích. Velitel celní a finanční stráže Hladík žije na stanici se svou ženou, synkem a babičkou. Do vesnice přijdou dva němečtí turisté – muž a žena – údajně sourozenci a ubytují se u vinopalníka a pašeráka Roháče na samotě v chatě u jezera. Za Roháčovou neteří Aničkou chodí respicient finanční stráže Kriško. Ke sboru dorazí nově přidělený finanční strážce Toman a ihned po příjezdu s Hladíkem a Kriškou zneškodní tlupu šesti pašeráků cukru. Hladíkova žena porodí syna. Stráž dostane zprávu, že se v kraji objevila tajná lihopalna. Při nezdařeném pokusu dopadnout pašeráky koní si Toman poraní nohu a objeví v jeskyni tajnou lihopalnu, patřící Roháčovi, který vede skupinu pašeráků. Turisté, ve skutečnosti cizí nepřátelští agenti, zprovozní v chatě tajnou vysílačku. Protivýzvědná vojenská obranná služba zaznamenala v pohraničí výskyt záhadné choroby. Na hranicích předá agent číslo 106 kufřík „turistovi“ z chaty. Toho však překvapí Toman s Kriškou. Muž je postřelen a ztratí kufřík. Těžce raněný najde úkryt u Roháče. Finanční stráž v kufříku objeví zkumavky s kulturami bacilů. Roháč je celníkům podezřelý. Mezi Aničkou a Kriškem dojde kvůli agentce z chaty k rozkolu. Umírající agent přikáže přivolané kolegyni zničit vysílačku a přenést ukořistěný tajný vojenský dokument o vynálezu nového bojového prostředku přes hranice. Roháčovi se podaří agenty utajit před Kriškem a špionku pošle schovat se nahoru do hor ke starému bačovi. V chatě u jezera objeví Toman vysílačku, podaří se mu zachytit tajnou zprávu a nalézt tajný dokument. Kriško se služebním psem číslo 11 Rekem přivolá další posily. Roháč ukryje v lese ve Spálené dolině tělo mrtvého agenta, jež následně objeví jeden vesničan. Velitel cizí výzvědné služby pošle přes hranice agenta číslo 112, aby po svých předchůdcích zničil všechny stopy. Ten donutí Roháče, aby jeho a agentku převedl zpět přes hranice. Když nenajde dokument, alespoň ohněm zničí všechny stopy v chatě u jezera. Roháč se pokusí oba agenty převést, ale hranice jsou střeženy a trojice se dostane do pasti. Pašerák ze strachu agenty opustí a ti jsou následně dopadeni. Při rvačce Krišky s agentem je postřelen pes Rek. Roháč umírá po pádu do propasti. Kriško se zasnoubí s Aničkou a je povýšen. Toman, ve skutečnosti člen protivýzvědné vojenské obranné služby vyslaný do pohraničí jako tajný pozorovatel, splnil svůj úkol a je odvolán zpět do vnitrozemí. (Podle dochovaného scénáře)

Poznámka

Jediný hraný film z konce 30. let reagující otevřeně na politické události z podzimu 1938. Literární příprava probíhala již od dubna 1937, přípravné práce k natáčení byly započaty až v červenci následujícího roku (zvažována byl jako spolurežisér Jan Sviták a účast herců Andreje Bagara, Míly Reymonové a Raoula Schránila). Samotné natáčení započalo v září 1938. Ještě v říjnu byly před následujícím natáčením provedeny scenáristické změny kvůli aktuálním událostem, ale další natáčení bylo přerušeno až v prosinci 1938. Pro rychle se měnící pomnichovskou situaci nemohl být snímek dokončen.

Stihlo se natočit asi 900 metrů filmu, především interiéry a exteriéry postavené v ateliérech. Po roce 1945 byly všechny dochované nesestavené scény předvedeny ve Filmotéce Československého filmového ústavu Komisi československého filmu, kde byla pořízena dokumentace. Následně byla tato kopie zničena požárem. Přesto se dodnes v Národním filmovém archivu zachovala nitrátní kopie interiérů (zvuk) a exteriérů (němé záběry) a 47 krabic negativu.

Hrají

Karel Černý

velitel finanční stráže Josef Hladík

Jan Sviták

dozorce finanční stráže Jaroslav Toman

Marie Ptáková

babička, Hladíkova matka

Marie Buddeusová

Marie, Hladíkova žena

Milan Sviták

Joska, šestiletý syn Hladíkových

Paľo Bielik

respicient finanční stráže Pavel Andrej Kriško

Ladislav Brom

vinopalník Roháč

Jarmila Beránková

Anička, Roháčova neteř

Zvonimir Rogoz

Ing. Rudolf Brandt, agent číslo 93

Lydie Komanová /Laura Benvenuti/

Brandtova společnice, agentka číslo 65

Jiří Steimar

major pohraničního vojska

Ladislav Hemmer

pohraničník

Karel Postranecký

ministerský inspektor finanční stráže

Karel Veverka

profesor státního výzkumného ústavu

Jiří Koldovský

plukovník zpravodajské služby

Čeněk Šlégl

štábní kapitán zpravodajské služby

pes Rek

služební pes Rek

Štáb a tvůrci

Původní filmový námět

Jaroslav Blažek

Dramaturg

Koloman Babilonský (slovenská dramaturgická úprava)

Asistent kamery

Veil

Architekt

Alois Mecera

Výprava

Alois Mecera

Vedoucí výroby

Jan Gerstenberger, Karel Suchomel

Spolupráce

Antonín Frič (fotograf)

Hudba

Nahrál

Orchestr F.O.K. (Dirigent Josef Dobeš)

Písně

Pochod hraničářů

Hudba k písni Josef Dobeš

Vlasti

Hudba k písni A. F. Tovačovský
Text písně Jan Vlk
Zpívá sbor

Ja som bača veľmi starý

Hudba k písni Josef Dobeš
Text písně lidová píseň
Zpívá mužský hlas

Sadaj slnko, sadaj

Text písně lidová píseň
Zpívá mužský hlas

Lokace

Praha, okolí (Praha), Slovensko, Orava (Slovensko), Zverovka (Slovensko), Roháče (Slovensko), Suchá dolina (Slovensko)

Produkční údaje

Originální název

Hrdinové hranic

Český název

Hrdinové hranic

Anglický název

Heroes of the Frontier

Kategorie

film

Typologie

hranýdistribuční

Stav filmu

nedokončený

Žánr

drama, špionážní

Země původu

Československo

Copyright

1938

Rok výroby

1938

Produkční data

datum cenzury nepředloženo cenzuře
začátek natáčení 9. 9. 1938
konec natáčení 10/1938

Premiéra

premiéra neproběhla

Výrobce

Reiter, Grafo

Nositelé copyrightu

Národní filmový archiv

Ateliéry

Foja Radlice

Laboratoře

Grafo

Technické údaje

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:1,37

Barva

černobílý

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

Visatone

Verze

česká

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české

Ocenění

Vítěz

Akce: Státní záruky Československé vlády na výrobu filmů

1938
Praha / Československo
Přiznání státní záruky do 50 % výrobních nákladů
Grafo
záruka pro nevyrobený film