Situace vlka

Země původu

Česká republika

Copyright

1994

Rok výroby

1994—1995

Premiéra

neproběhla

Minutáž

30 min

Kategorie

film

Žánr

dobrodružný

Typologie

hranýdistribučníkrátkometrážní

Stav filmu

nedokončený

Originální název

Situace vlka

Podnázev

Vlčí soud

Český název

Situace vlka

Anglický název

The Situation of Wolf

Podnázev anglický

The Wolf Court

Anotace

Nedokončený film.

Obsah

Říjen a listopad roku 1900, kanadské hory v době „zlaté horečky“. Seržant jízdní policie Eyot je na pláni překvapen lesákem Smartem, pracujícím pro zlatokopy Dyndyho, Ježíška a Plonka. Ti opustili pohodlný městský život v Americe a vydali se na sever za vidinou bohatství. Se zlatokopy je i Plonkova žena Anna. Z vyrýžovaného zlata Smartovi připadne pětinový podíl. Smart i Eyot poznají, že již brzy přijde krutá zima. Varují proto zlatokopy, aby co nejrychleji opustili srub a vydali se do čtyři sta mil vzdáleného města Mortmain, což jim potrvá dvacet dní. Zlatokopové nemají dostatečné zásoby a chtějí odjet až za tři dny. Eyot se na cestě pustinou do Mortmainu zastaví ve srubu u starého dřevorubce Kotowského v Krejcarové kotlině devadesát mil od tábora zlatokopů. Tam sněhová bouře uvězní zlatokopy, Annu a Smarta ve srubu. Mají málo zásob, jejichž část navíc sežral medvěd a rosomák. Po několika dnech se Smart odhodlá k zoufalému činu: aby se zásobami vydrželi déle, zabije Ježíška a Plonka. Chystá se zlikvidovat i Annu a Dyndyho, ale ti ho zneškodní. Žena chce vraha zabít, Dyndy jí to však nedovolí. Rozhodnou se vydat za Kotowským, aby je rozsoudil. Dyndy pohřbí Ježíška a Plonka a vydá se s Annou, svázaným Smartem a s pěti váčky zlata do Krejcarové kotliny. Zde najdou Kotowského, jeho manželku Elsie a jejich nejmladšího sedmiletého syna Nizyho. Kotowský, jemuž spadlý strom rozdrtil nohu, nesouhlasí se Smartovým činem, ale chápe pohnutky, které ho k tomuto kroku přiměly. Nemůže nad ním vynést rozsudek. Pětadvacet let v tomto kraji ho naučilo znát přírodu a její kruté zákony. Dyndy se proto rozhodne dopravit Smarta k soudu do Mortmainu. Na cestu si vezme saně a psy Kotowských. K trojici se připojí i Nizy, jehož mají dopravit do bezpečí k jeho starší sestře Belindě v Mortmainu. Na nebezpečné cestě se musejí potýkat s mrazivým počasím, sněžnými bouřemi, zrádným terénem a s hladovými vlky. Jedné noci se chystají přenocovat na Měsíční pláni. Psí spřežení se splaší kvůli sněžnému zajíci a saně zmizí s Annou i Nizym do tmy. Dyndy a Smart později naleznou nezraněného Nizyho, který ze saní vypadl. V noci se spřežení vrátí bez Anny. Ráno Dyndy, Nizy a Smart objeví Annu na zasněžené pláni mrtvou. Pohřbí ji a vydají se znovu na cestu. Chlapec dostane jeden váček zlata. Smart se pokusí uprchnout, Dyndy ho však dostihne a přivede zpět. Aby jej uhlídal, rozhodne se v noci bdít. Po několika dnech beze spánku je natolik vyčerpán, že se těsně před cílem rozhodne na Smartovi vykonat spravedlnost sám. Vrah, zčásti smířený s trestem, si přeje být zastřelen, ale Dyndy ho chce pověsit. Ráno, když Nizy ještě spí, mstitel odvede Smarta do lesa a po jeho posledním marném pokusu osvobodit se jej oběsí. Dyndy a nic netušící Nizy se sami se zpěvem vydají do Mortmainu. Zbývá jim pouhý den cesty. (Podle dochovaného scénáře)

Poznámka

Film podle scénáře Pavla Juráčka z roku 1972 začal natáčet režisér Jan Schmidt na podzim 1994 ve zlínských ateliérech, v exteriérech v Krkonoších a ve Vysokých Tatrách. Pro nepřízeň počasí se natáčení přesunulo do Kanady. Pro technické problémy muselo být i zde natáčení přerušeno. Na konci 90. let se k projektu vrátil režisér a kameraman F. A. Brabec, s Janem Němcem upravil scénář a mírně rozvinul i závěr (natáčení mělo proběhnout v rakouském Tyrolsku), ale ani jemu se nepodařilo projekt zrealizovat. Po deseti letech od zahájení natáčení byl projekt zcela ukončen. V počátcích projektu a na začátku natáčení režisér Jan Schmidt uvažoval o obsazení Maxe von Sydowa do role Franka Kotowského (nakonec hraný Františkem Derflerem). Natočený materiál Schmidt daroval v říjnu 2004 Národnímu filmovému archivu.

Hrají

Juraj Kukura

lesák Knut Säinas zvaný Smart

Ondřej Vetchý

zlatokop Patrick McGill zvaný Dyndy

Tereza Brodská

zlatokopka Anna Du Maurier

Jana Brejchová

Elsie Kotowská

František Derfler

starý lovec Frank Kotowski, Elsiin manžel

Jiří Schmitzer

seržant kanadské jízdní policie James Eyot

Michal Suchánek

zlatokop Tonny Petroff zvaný Ježíšek

Vladimír Javorský

zlatokop Marc Du Maurier zvaný Plonk, Anin manžel

Petr Keller

Nizy, nejmladší syn Kotowských

Štáb a tvůrci

Asistent režie

Ladislav Ondráček

Původní filmový námět

Pavel Juráček

Předloha

Jack London (Neočekávané – povídka)

Scénář

Pavel Juráček, Jan Schmidt, F. A. Brabec (úprava scénáře), Jan Němec (úprava scénáře)

Druhá kamera

Jiří Maxa

Návrhy kostýmů

Theodor Pištěk

Producent

Martin Froyda

Vedoucí výroby

Věra Kopecká

Písně

Mně říkají Joe Poděs

Text písně Pavel Juráček
Zpívá Ondřej VetchýPetr Keller

Lokace

Česká republika, Krkonoše (Česká republika), Jizerské hory (Česká republika), Slovensko, Vysoké Tatry (Slovensko), Belianské Tatry (Slovensko), Kanada, Skalnaté hory /Rocky Mountains/ (Kanada), Calgary (Kanada), okolí (Calgary), Rakousko, Tyrolsko (Rakousko), St. Jacob (Tyrolsko)

Produkční údaje

Originální název

Situace vlka

Český název

Situace vlka

Podnázev

Vlčí soud

Anglický název

The Situation of Wolf

Podnázev anglický

The Wolf Court

Kategorie

film

Typologie

hranýdistribuční

Stav filmu

nedokončený

Žánr

dobrodružný

Země původu

Česká republika

Copyright

1994

Rok výroby

1994—1995

Premiéra

premiéra neproběhla

Distribuční slogan

bez sloganu

Ateliéry

Kudlov Zlín

Technické údaje

Délka

krátkometrážní

Minutáž

30 min

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:1,37

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

mono

Verze

česká

Mluveno

česky

Podtitulky

české

Úvodní/závěrečné titulky

české