Hany

Země původu

Česká republika

Copyright

2014

Rok výroby

2014

Premiéra

8. 5. 2014

Minutáž

90 min

Kategorie

film

Žánr

komedie, psychologický, hořká komedie

Typologie

hranýdistribučnídlouhometrážní

Originální název

Hany

Český název

Hany

Anglický název

Hany

Anotace

Psychologický snímek s nádechem hořké komedie Hany natočil podle vlastního scénáře debutující Michal Samir (nar. 1985), který na námětu spolupracoval s producentem Matějem Chlupáčkem (nar. 1994), jenž debutoval jako osmnáctiletý samouk autorským filmem Bez doteku (2013). Podle obou tvůrců se jedná o generační výpověď o současných mladých lidech, tápajících v životě, v němž netrpí materiálním nedostatkem, ale v němž nenalézají a zjevně ani nechtějí nalézt nějaké hodnoty. Podle režiséra „jde o jednoduchý pohled na lidi, kteří by chtěli být komplikovaní, ale nejsou“. Inspirací se staly pouliční bouře, jež Samir zažil v Londýně. – Příběh, odehrávající se prakticky v rámci jednoty místa a času v průběhu jedné noci, si všímá několika hostů literárního baru. Dominantní postavou je sebevědomý a věčně šaškující mladík Jiří, který se živí jako dealer drog a který si podmaňuje všechny ve svém okolí. Seznámí se s náhodnou návštěvnicí baru Hanou, avšak nedokáže se s ní sblížit kvůli svému pozérství. Hana právě prožívá manželskou krizi, z níž začíná hledat východisko. Naprosto všední události a situace, zaplněné především nic neříkajícími dialogy všech zúčastněných se rázem změní, když se na ulici před barem střetne dav demonstrantů (protestujících z neznámých důvodů) s policisty. Také z hostů podniku vznikne dav, vedený Jiřím, který vykrade večerku a uspořádá agresivní mejdan v jednom bytě. Do děje okrajově vstupují i figury rodičovské generace, žijící obdobně prázdným životem jako jejich děti. – Mladí tvůrci se rozhodli pro velmi komplikovaný způsob realizace: chtěli zachytit téma prostřednictvím jediného záběru. Ve skutečnosti se natáčelo v průběhu tří nocí. Vznikly tak tři půlhodinové sekvence, spojené pak střihem. Samotnému natáčení ovšem předcházelo čtyřicet dnů tvrdých zkoušek v karlínské tělocvičně. Také realizace na place kladla mimořádné nároky na všechny zúčastněné. Výsledkem je vizuálně působivý tvar s překvapivě dobrými hereckými výkony. Tvůrci však nedokázali překonat nástrahu zvoleného tématu: zachytit prázdnotu mladých tak, aby to nevyznělo prázdně... – Název Hany je odvozen nejen od dvou představitelek stejného jména (kromě vdané Hany se jedná o Jiřího kamarádku, svědomitou a starostlivou Hanku) a od známé písně Hany (zpívané Hanou Zagorovou), ale také podle pražského baru Hany Bany, kde se mělo původně natáčet, než se tvůrci z technických důvodů rozhodli pro realizaci v Plzni. – Snímek je věnován známé ruchařce Jitce Zvirocké. -tbk-

Obsah

Podle zpráv jsou ve městě pouliční nepokoje, jejichž ozvuk je občas slyšet... – V literárním baru (či kavárně) začíná večer básník Egon s pomocí poskoka Dušana číst svou hru. Ostatní hosté mu nevěnují příliš pozornost. Zejména ho ruší nový příchozí Jirka, který se hlasitě baví s přáteli Dannym, Mílou a Hankou. Mladík pak otestuje novou drogu, kterou dealuje, na mentálovi Salámovi. Pak se dá do řeči s přiopilými mladými ženami, Hanou a Zuzanou. Hana je už deset let vdaná, ale právě prožívá manželskou krizi. – Ulicí projde čtyřicátník Miroslav a zamíří do domu u baru. V bytě se nesmyslně dohaduje s manželkou Jaruší. Pohádají se kvůli jeho kamarádu Šetlíkovi a Mirek raději zase odejde. Na ulici se nepohodne se Šetlíkem a zamíří do hospody, kde hraje country kapela. U stolu štamgastů vykládá muž jménem Semecký o poezii, ale nikoho to nezajímá. – K baru přijede autem Hančin muž, Slovák Martin. Hana se s ním pohádá, ale odejde s ním. On pak v kavárně musí požádat hosty, aby mu pomohli roztlačit auto. Jirka ho provokuje, nicméně i s přáteli zatlačí. Naštvaný Martin, s nímž se Hana zase pohádala a vystoupila, na něj pak najede, srazí ho a zmizí. Partička nadávajícího mladíka ošetřuje. – Hana později odejde z baru s neustále šaškujícím Jiřím. Jedou spolu tramvají. Mladík ji pak nechá na lavičce v parku: musí si nedaleko něco vyřídit. – Jiří se setká se svým opilým otcem. Dá mu nějaké peníze a zlobí se na něj. Na chvíli ztratí svou masku suveréna. Pak se vrátí k Haně, ale svým pozérstvím zkazí chvilku sblížení. Nadávající otec projede na bicyklu nejdříve kolem nich a později i kolem baru. Před podnikem se Danny, Míla a hlavně Hanka starají o opilou Zuzanu, jíž je špatně. Mluví jim do toho ukecaná Adéla, s jejímž přítelem Adamem se proto Danny dostane do sporu. Strkanici přeruší dav demonstrantů na jedné straně ulice. Z druhé strany se blíží policejní kordon. – Demonstranti napadnou policisty a začnou ničit auta. Maskovaný muž vtrhne do baru a začne stříkat z minimaxu. Hosté v panice prchají na ulici. Vrátí se sem Jiří a utvoří s nimi další dav. Všichni společně vrazí do blízké večerky a ukradnou tu pití a jídlo. Jen starostlivá Hanka chce zaplatit, ale když vyděšená vietnamská prodavačka křičí, že zavolá policii, uteče s Mílou za ostatními. – V Jirkově bytě se koná bouřlivý mejdan. Mladík rozdá drogy a začne rozbíjet láhve o zeď. Pak surově zmlátí souseda, který si přišel stěžovat na hluk. Ostatní ho od něj musejí odtáhnout. Mladí si vybíjejí agresi, mejdan se zvrhne v orgie. Zuzaně je stále zle. Míla hledá Hanku, která kamsi zmizela. – V prázdné kavárně dočítá Egon svou hru. Poděkuje Dušanovi za pomoc a odchází se svou matkou Jaruší, která si pro něj přišla. – Doma dá Jaruše synovi polévku. Podle ní se to lidem určitě líbilo. Dorazí opilý otec Mirek, ale nikdo u stolu si ho nevšímá... -tbk-

Hrají

Jiří Kocman

herec Jiří

Tereza Vítů

Hanka

Michal Sieczkowski

literát Egon

Robert Nižnik

Martin

Lukáš Adam

Míla

Ondřej Mataj

Danny

Ondřej Malý

Miroslav, Egonův otec

Pavla Tomicová

Jaruše, Egonova matka

Petr Janiš

Šáde

Marek Adamczyk

Dušan

Petr Buchta

Adam

Kateřina Pechová

Adéla

Sabri Miko

Salám

Sandra Černodrinská

Andrea

Annette Nesvadbová

Vanesa

Veronika Linhartová

Julie

Tereza Volánková

Marla

Michal Bednář

Ivo

Justin Svoboda

Roman

Petr Besta

Voyo

Bára Stulíková

Anetka

Lucie Valenová

Zorka

Jakub Ondra

Kamil

Adam Vacula

Radim

Sára Friedlaenderová

Šárka

Jiří Nácovský

Ladislav

Petr Kocourek

Štěpán

Jan Foll

Semecký

Vojtěch Duřt

Karel

Jiří Švejda

Paclík

Karel Zima

Kittner

Lucie Březovská

Vikina

Ludmila Kolmannová

Chládková

Dao Thi Hong

Nguyen

Pavel Janda

Petr

Adriana Karbanová

Radana

Ivana Axamitová

Valerie

Petr Vichnar

komentátor v televizi

Mluví

Romana Navarová

hlas ve zpravodajství

Štáb a tvůrci

Asistent režie

Lucie Doležalová, Michal Pátek, Tomáš Merhaut, Igor Soják

Původní filmový námět

Matěj Chlupáček, Michal Samir

Scénář

Michal Samir

Asistent kamery

Karel Kaliban (ostřič), Ondřej Nemejovský (steadicam)

Architekt

Jan Novotný

Výprava

Roman Chochola, Jan Trníček (rekvizitář), Jakub Hošek (rekvizitář), Michal Mečíř (rekvizitář)

Návrhy kostýmů

Zuzana Krejzková

Kostýmy

Viktorie Čermáková, Jitka Prosperi

Masky

Marie Konečná, Nikol Hájková

Střih

nepoužit

Zvuk

Ivo Broum, Ludvík Bohadlo (supervize a záznam kontaktního zvuku), Pavel Bělohlávek (záznam kontaktního zvuku), Ivo Broum (záznam a mix zvuku), Vítek Jíra (záznam kontaktního zvuku)

Zvláštní efekty

Vít Petrášek, Petr Lukavec

Postprodukce

Sleepwalker (zvuk), Ludvík Bohadlo (zvuk), Universal Production Partners (obraz), Vít Komrzý (producent), Ivo Marák (supervize), Tomáš Pulc (supervize)

Koordinátor kaskadérů

Martin Hub

Výkonná produkce

Michal Chlupáček (výkonný producent)

Koproducent

Martin Pomothy (ČSFD)

Vedoucí produkce

Petr Zöld

Asistent vedoucího produkce

Lukáš Škoda, Tereza Uhlířová

Spolupráce

Matěj Chlupáček (režijní supervize), Tomáš Vaverka (fotograf), Julie Vrabelová (fotografka), James Kemp (herecká supervize)

Hudba

Použitá hudba

Ludwig van Beethoven (Egmont /předehra/), Johann Pachelbel (Canon in D major), Kevin MacLeod (Ambler), Kevin MacLeod (Danse Macabre), Kevin MacLeod (Sonatina in C Minor), Kevin MacLeod (Trio for Piano Violin and Viola), Kevin MacLeod (Mourning Song), Kevin MacLeod (Relent), Kevin MacLeod (Schmetterling)

Písně

Hany /Honey/

Hudba k písni Robert L. Russel
Text písně Hana Zagorová
Zpívá Hana Zagorová

Magnetize

Hudba k písni Juan ConchasFernando Conchas
Zpívá OMG & Shockwave

Fully Alive

Hudba k písni Juan ConchasFernando Conchas
Text písně Juan ConchasFernando ConchasThi Chhayakrith
Zpívá OMG & ShockwaveMz. Teazie T

Zem ze dna světa čerpá síly

Hudba k písni Milan Viskočáni
Text písně Michal Horáček
Zpívá Szidi Tobias

That Place

Hudba k písni Boris Carloff
Text písně Michal Samir
Zpívá XSTAR

Bar u Zlaté podkovy

Hudba k písni Jeroným Táborský
Text písně Jeroným Táborský
Zpívá skupina Country Pocket

Hit and Run

Hudba k písni Tomáš Havlen

La Exquistte

Hudba k písni Boris Carloff

Marquise Egon

Hudba k písni Boris Carloff

Produkční údaje

Originální název

Hany

Český název

Hany

Anglický název

Hany

Kategorie

film

Typologie

hranýdistribuční

Žánr

komedie, psychologický, hořká komedie

Země původu

Česká republika

Copyright

2014

Rok výroby

2014

Premiéra

premiéra 8. 5. 2014 /nepřístupné pro děti do 15 let/

Distribuční slogan

Dnes v noci je vše dovoleno...

Výrobce

Barletta, Cinemart (koprodukce), Tutor (koprodukce), ČSFD (koprodukce), Universal Production Partners (koprodukce), Sleepwalker (koprodukce), Report Screen (koprodukce)

Nositelé copyrightu

Barletta

Distribuce

Cinemart

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

90 min

Distribuční nosič

DCP 2-D

Poměr stran

1:2,35

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

Dolby Digital

Verze

česká

Mluveno

česky, slovensky

Podtitulky

bez titulků

Ocenění

Vítěz

Akce: 5. ročník, CENY ČESKÉ FILMOVÉ KRITIKY 2014

2015
Praha / Česká republika
Nejlepší kamera
Martin Žiaran
ex aequo

Nominace

Akce: 22. výroční ceny Český lev 2015 za filmovou tvorbu roku 2014

2015
Praha / Česká republika
Nejlepší kostýmy
Zuzana Krejzková