Jarmareční bouda

Země původu

Česká republika

Copyright

2010

Rok výroby

2010

Premiéra

4. 3. 2010

Minutáž

84 min

Kategorie

povídkový film

Žánr

podobenství

Typologie

hranýdistribučnídlouhometrážní

Originální název

Jarmareční bouda

Český název

Jarmareční bouda

Anglický název

Market Chalet

Anotace

„Několik výjevů z truchlohry lidstva“ zní podtitul filmové alegorie uznávaného amatérského filmaře Pavla Dražana Jarmareční bouda, což je „profesionální“ remake jeho stejnojmenného snímku z roku 1982, který se v 80. letech potýkal s cenzurou. Mírně upravená nová verze má dvojnásobnou délku. Tvoří ji soubor scén doprovázených klasickou hudbou a odehrávajících se výhradně v exteriérech. Skupiny převážně mužů (často představujících i děti) v nich provádějí bizarní věci ve snaze reprezentovat pýchu, zlo, nadutost, samolibost a zaostalost lidstva, tedy hříchy, jež odsuzuje i komentář vypravěče. Hra na drsné ironické podobenství ale vypadá spíše jako hra na filmaře. Jarmareční bouda působí anachronicky a navzdory účasti renomovaných umělců (M. Diviš, J. Brožek, J. Dušek, D. Bárta, P. Liška) i jako formální cvičení studentů FAMU; její obsah je až okázale schematický.

Obsah

V lese ozbrojenci střílejí do lidí. – Muž najde na cestě motocykl. – Podle vypravěče jsme noví lidé, kteří posunou lidstvo dál. – Skupina uklízí mrtvoly. – Muž v rádiovce předčítá. – Mladík v lese tvrdí, že nejdůležitější je láska. – Muž nastartuje motocykl. – Skupina sedí venku u stolů. Patří k ní i komorní orchestr. V postýlce je „batole“. – Mladík spatří dívku. – Muž v rádiovce nespokojeně sleduje loutkové divadlo o vzniku světa. Pak mečem usekne loutkáři ruce. Nastane chaos. – Dva „chlapci“ si v lomu hrají. – Mladík vyzná dívce lásku v rozkvetlé přírodě. – Lidé u stolů jedí. „Profesor“ filozofuje, že dnes je lidstvo dokonalé a vše řídí věda. – Muž v rádiovce přijde ke třem „klukům“, kteří si hrají s houkačkou. – Zamilovaní sedí v objetí. Dívka přemýšlí, zda je motýl či člověk. – „Batole“ stále zahazuje hračku a pak škrtí „otce“. „Matka“ zpívá árii. – Muž v rádiovce nechá „kluky“ hrát na slepou bábu. Jeden z nich se zřítí ze srázu. – „Chlapec“ v lomu přiměje toho slabšího dělat kotrmelce. – Zřícený „kluk“ není mrtvý. Muž v rádiovce se dá vézt jeho kamarády v trakaři; po cestě sebere dřevěnou palici a sní myš. „Kluci“ najdou pušku. Muž v rádiovce jednomu pověsí na krk budík, rozhoupe ho a chce ho sestřelit. Místo budíku postupně zastřelí oba „kluky“. – Lidé u stolu tancují za doprovodu orchestru. – Motocyklista jede. – „Kluk“ hledá po lese kamarády. – Menší „chlapec“ v lomu už nechce dělat kotrmelce. Druhý vytáhne pistoli. – Rodiče „batolete“ se mazlí ve spodním prádle. – Muž v rádiovce potká starce o holích. Slíbí mu mládí, protože je člověk, tedy víc než Bůh. Stařec odhodí berle, spadne a „prorok“ ho tak nechá. – Mladík se chce obětovat pro lásku. – „Kluk“ bloudí. – Muž v rádiovce mlátí do vozíku se šrotem palicí. Okolostojícím řekne, že je to nové slunce. – U stolů pospávají. „Student“ se ptá: pokud násilí věčně provází člověka, kde je pokrok? – Lidé se srocují u „sluníčka“. Muž v rádiovce chce, aby vozík vyhodili do kosmu. Konstrukce se rozpadne a mnohé zabije. – Dívka tvrdí milému, že viděla nekonečno. – V lomu větší „chlapec“ zastřelí menšího. – „Otec“ učí „batole“ kokrhat. – Muž v rádiovce marně žádá na soše jezdce koně. Vypravěč se mu posmívá. – Osazenstvo u stolu překvapí střelba útočníků. – Milenci utíkají. – Napadení umírají. Z dívky je socha, která se rozpadne. – Útočníci uklidí mrtvé a usadí se. – Bílé sově ve vesmíru se historie lidstva zdá nepatrná. -ivp-

Poznámka

Film se skládá ze čtyř epizod Nové sluníčko, Divadlo, Středověk a Nová rodina.

Komentář

Štáb a tvůrci

Pomocná režie

Martina Spurná

Původní filmový námět

Pavel Dražan

Scénář

Pavel Dražan

Technický scénář

Pavel Dražan

Dramaturg

Ivan Hubač (vedoucí dramaturg), Kristián Suda (ČT)

Návrhy kostýmů

Ida Saudková

Vizuální efekty

Universal Production Partners, a. s., Petr Klasmen Mašek (2D kompozice vesmíru), Mario Dubec (3D kompozice ptáka Času)

Návrhy titulků

Petr Mašek

Výkonná produkce

Petr Koza

Vedoucí výroby

Jiří Koštýř

Zástupce vedoucího výroby

Vojtěch Filčev, René Kořenář, Simona Pejclová

Spolupráce

Dan Müller (fotograf), Kristýna Dražanová (fotografka), Jan Hromádko (fotograf)

Hudba

Použitá hudba

Ludwig van Beethoven (Piano concerto N 5 Op. 73 Emperor), Modest Petrovič Musorgskij (Obrázky z výstavy), Jan Dismas Zelenka (Requiem in C Min. (Agnus Dei)), Franz Schubert (Smyčcový kvartet č. 14 d moll, Smrt a dívka), Edward Hagerup Grieg (Peer Gynt (Suite N 1 Op. 46)), Ludwig van Beethoven (Symphony N 7 in A Major Op. 92 (Allegretto)), Ludwig van Beethoven (Sonata N 14 Op. 27 Moonlight (Adaggio)), Ludwig van Beethoven (Symphony N 3 e flat major Eroica), Modest Petrovič Musorgskij (Night on the Bare Mountain (Noc na Lysé hoře))

Lokace

Srbsko, Všenory, Slivenec, Velké Meziříčí, Roblín, Lipence, Holyně, Hostím, Kuchařík

Produkční údaje

Originální název

Jarmareční bouda

Český název

Jarmareční bouda

Anglický název

Market Chalet

Kategorie

povídkový film

Typologie

hranýdistribuční

Žánr

podobenství

Země původu

Česká republika

Copyright

2010

Rok výroby

2010

Premiéra

slavnostní premiéra 3. 3. 2010 (kino Lucerna, Praha)
distribuční premiéra 4. 3. 2010 /doporučená přístupnost od 15 let/

Distribuční slogan

bez sloganu

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

84 min

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:2,35

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

Dolby Digital

Verze

česká

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české