Fricasse

Země původu

Česká republika

Copyright

2003

Rok výroby

2003

Premiéra

12. 2. 2004

Minutáž

14 min

Kategorie

film

Žánr

komedie, černá komedie

Typologie

hranýdistribučníkrátkometrážní

Originální název

Fricasse

Český název

Fricasse

Anglický název

Fricassee

Souběžný název

Frikase

Anotace

Krátká černá komedie studenta FAMU Martina Krejčího (nar. 1977) s názvem Fricasse byla pilotním snímkem chystaného cyklu Aperitivy. Projekt měl být složený ze šesti až deseti „jednohubek“, snímků mladých českých režisérů, kteří dosud neměli možnost natočit celovečerní debut. Společným rysem měla být zhruba desetiminutová stopáž a ústřední „kulinářské“ téma. – Snímek Fricasse (frikasé = pokrm z masa nadrobno rozkrájeného a politého světlou nakyslou omáčkou) je anekdotou se špatným koncem o tom, že gurmán není gurmet, že není frikasé jako frikasé a že šéfkuchař musí mít vždy pravdu. Režisér a kameraman si svůj aperitiv náležitě vychutnávají: snímek má dekadentní atmosféru, servírované pokrmy jsou ukázkou kulinářského a dekoračního umění a známí slovenští protagonisté Martin Huba a Stano Dančiak uplatňují i na malé ploše své herecké umění. – Film byl uvedený na řadě mezinárodních festivalů, včetně Cannes. -kat-

Obsah

Bohatý gentleman René, pohodlně usazený na zadním sedadle přepychové limuzíny, vysvětluje řidiči rozdíl mezi gurmánem a gurmetem. Ten první je milovník dobrého jídla až žrout, zatímco gurmet je vybíravý znalec. – V luxusní zámecké restauraci, vyzdobené freskami, se René usadí k vybraně prostřenému stolu. Jsou zde i další elegantní hosté. Zeptá se uctivého mladého číšníka Etiéna na jméno. Rád zná toho, kdo ho obsluhuje. U okolních stolů si pochutnávají další jedlíci. Pro lepší požitek z jídla vyhrává trio hudebníků. – Číšník Etién přiváží objednaný pokrm. Když René zvedne stříbrný poklop, pod kterým se skrývá frikasé z králíka, nechá si dotčeně zavolat šéfkuchaře. Ten si k němu vzápětí přisedne. Aby nebudil pozornost, je v civilu a přilepil si falešný knír. René mu vytkne, že frikasé barbarsky okořenil bazalkou. Rozzlobený šéfkuchař Claude vytáhne na zákazníka pistoli, maskovanou ubrouskem. Takové obvinění se mu nelíbí. René je donucen pod hrozbou zastřelením všechno sníst. Jen pomalu přežvykuje a potí se. Kuchař ho bedlivě sleduje. Hudebníci hrají, ostatní hosté se věnují svým talířům. René konečně s námahou spořádá poslední sousto. A nahlas všem oznámí, že jen idiot může ochutit frikasé bazalkou. Třeskne výstřel... -kat-

Poznámka

Distributor uváděl název filmu ve tvaru Frikase, v úvodním titulku je však Fricasse. Snímek byl v kinech společností SPI připojen jako předfilm k norskému titulu Kámoš (2003; režie Morten Tyldum).

Štáb a tvůrci

Pomocná režie

Luboš Kadaně

Asistent kamery

Ivan Šimůnek

Návrhy kostýmů

Vladimíra Fomínová

Výkonná produkce

Monika Kristlová

Vedoucí výroby

Martin Sobotka

Výtvarná spolupráce

Veronika Bromová, Salim Issa (grafika)

Hudba

Hudební režie

Jan Holzner

Produkční údaje

Originální název

Fricasse

Český název

Fricasse

Anglický název

Fricassee

Souběžný název

Frikase

Kategorie

film

Typologie

hranýdistribuční

Žánr

komedie, černá komedie

Země původu

Česká republika

Copyright

2003

Rok výroby

2003

Premiéra

festivalová premiéra 16. 5. 2003 (56. mezinárodní filmový festival Cannes, Francie /nesoutěžní sekce Directors Fortnight/)
distribuční premiéra 12. 2. 2004 /přístupný/

Distribuční slogan

Krátký film režiséra Martina Krejčího uváděn jako první z řady filmových aperitivů. Vychutnejte si jej jako předkrm filmu Kámoš.

Nositelé copyrightu

DAWSON production s.r.o.

Technické údaje

Délka

krátkometrážní

Minutáž

14 min

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:2,35

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

Dolby Stereo

Verze

česká

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české