Frikase

komedie, černá komedie

Typologie filmu

hraný

Délka

krátkometrážní

Anglický název

Fricassee

Minutáž

14 min

Země původu

Česká republika

Copyright

2003

Rok výroby

2003

Premiéra

12.02.2004

Jazyková verze

česká

Režie

Martin Krejčí

Anotace

Krátká černá komedie studenta FAMU Martina Krejčího (nar. 1977) s názvem Frikase je pilotním snímkem chystaného cyklu Aperitivy. Projekt bude složený ze šesti až deseti „jednohubek“, snímků mladých českých režisérů, kteří zatím neměli možnost natočit celovečerní debut. Společným rysem bude zhruba desetiminutová stopáž a ústřední „kulinářské“ téma. – Snímek Frikase (frikasé = pokrm z masa nadrobno rozkrájeného a politého světlou nakyslou omáčkou) je anekdotou se špatným koncem o tom, že gurmán není gurmet, že není frikasé jako frikasé a že šéfkuchař musí mít vždy pravdu. Režisér a kameraman si svůj aperitiv náležitě vychutnávají: snímek má dekadentní atmosféru, servírované pokrmy jsou ukázkou kulinářského a dekoračního umění a známí slovenští protagonisté Martin Huba a Stano Dančiak uplatňují i na malé ploše své herecké umění. – Film, uvedený na řadě mezinárodních festivalů (včetně Cannes), připojila společnost SPI k celovečernímu snímku Kámoš (2003; r. Morten Tyldum). (Na plátně je uveden název Fricasse.)

Obsah

Bohatý gentleman René, pohodlně usazený na zadním sedadle přepychové limuzíny, vysvětluje řidiči rozdíl mezi gurmánem a gurmetem. Ten první je milovník dobrého jídla až žrout, zatímco gurmet je vybíravý znalec. – V luxusní zámecké restauraci, vyzdobené freskami, se René usadí k vybraně prostřenému stolu. Jsou zde i další elegantní hosté. Zeptá se uctivého mladého číšníka Etiéna na jméno. Rád zná toho, kdo ho obsluhuje. U okolních stolů si pochutnávají další jedlíci. Pro lepší požitek z jídla vyhrává trio hudebníků. – Číšník Etién přiváží objednaný pokrm. Když René zvedne stříbrný poklop, pod kterým se skrývá frikasé z králíka, nechá si dotčeně zavolat šéfkuchaře. Ten si k němu vzápětí přisedne. Aby nebudil pozornost, je v civilu a přilepil si falešný knír. René mu vytkne, že frikasé barbarsky okořenil bazalkou. Rozzlobený šéfkuchař Claude vytáhne na zákazníka pistoli, maskovanou ubrouskem. Takové obvinění se mu nelíbí. René je donucen pod hrozbou zastřelením všechno sníst. Jen pomalu přežvykuje a potí se. Kuchař ho bedlivě sleduje. Hudebníci hrají, ostatní hosté se věnují svým talířům. René konečně s námahou spořádá poslední sousto. A nahlas všem oznámí, že jen idiot může ochutit frikasé bazalkou. Třeskne výstřel… -kat-

Poznámka

Snímek je uváděn jako předfilm u titulu Kámoš (2003; r. Morten Tyldum).

Štáb a tvůrci

Pomocná režie

Luboš Kadaně

Asistent kamery

Ivan Šimůnek

Návrhy kostýmů

Vladimíra Fomínová

Výkonná produkce

Monika Kristlová

Vedoucí výroby

Martin Sobotka

Výtvarná spolupráce

Veronika Bromová, Salim Issa (grafika)

Hudba

Hudební režie

Jan Holzner (hudební a zvuková režie)

Produkční údaje

Původní název

Frikase

Anglický název

Fricassee

Kategorie

Film

Typologie

hraný

Žánr

komedie, černá komedie

Země původu

Česká republika

Copyright

2003

Rok výroby

2003

Premiéra

12.02.2004

Distribuční slogan

Krátký film režiséra Martina Krejčího uváděn jako první z řady filmových aperitivů. Vychutnejte si jej jako předkrm filmu Kámoš.

Nositelé copyrightu

DAWSON production s.r.o.

Technické údaje

Délka

krátkometrážní

Minutáž

14 min

Verze

česká