Popis jednoho zápasu

Země původu

Česká republika

Copyright

2003

Rok výroby

2003

Premiéra

3. 1. 2004

Minutáž

90 min

Kategorie

film

Žánr

dokument

Typologie

dokumentárnídistribučnídlouhometrážní

Originální název

Popis jednoho zápasu

Český název

Popis jednoho zápasu

Anglický název

Description of a Struggle

Anotace

Dokument Pavla Štingla, nazvaný podle stejnojmenné Kafkovy povídky Popis jednoho zápasu, převzala po jeho dokončení ve zkrácené verzi k odvysílání Česká televize a na nosičích DVD jej uvedla společnost Bontonfilm v rámci snahy zpřístupnit veřejnosti původní české dokumentární filmy. – Časosběrný snímek zachycuje tříletý zápas výtvarníka Jaroslava Róny se ztvárněním pomníku Franze Kafky, přičemž začíná i končí oficiálním odhalením sochy. Otevřený tvůrčí „trialog“ mezi režisérem, výtvarníkem a vznikajícím pomníkem je veden poutavě a přitažlivě. Sochař, precizně formulující složitou tvůrčí pouť, se inspiroval literárním dílem svého nejoblíbenějšího autora Franze Kafky, konkrétně jeho ranou povídkou, kde si hlavní hrdina osedlá svého přítele. Vytvořil k ní paralelu ve formě monumentálního absurdního „jezdeckého“ pomníku. Film zároveň poodhaluje technologický postup a tvůrčí podíl štukatérů, kovolitců a dalších profesí. – V roce 2000 byla na popud Společnosti Franze Kafky vyhlášena soutěž na návrh sochy slavného pražského rodáka. Prostor pro umístění plastiky byl vybrán mezi Španělskou synagogou a kostelem Svatého ducha do bodu, kde se setkávají ulice Dušní a Vězeňská a kde probíhá katastrální hranice mezi Starým Městem (pravá noha sochy) a Josefovem – bývalým Židovským Městem (levá noha sochy). V této části Prahy strávil německy píšící židovský autor prakticky celý svůj krátký život (1883-1924). – Vítězem soutěže se stal sochař a malíř Jaroslav Róna. Sousoší dvou těl, mohutné dominantní kráčející figury – prázdného mužského obleku, jenž nese na ramenou postavu samotného Franze Kafky, jehož pravá ruka ukazuje „směr jízdy“, je zhotoveno z bronzu, měří 375 cm na výšku a váží 800 kg. Od vyhlášení vítězného návrhu k odlití a osazení uběhly dva roky a osm měsíců. Pomník byl odhalen 4. prosince 2003. Celý projekt (včetně úpravy okolí ve spolupráci se studiem architekta Davida Vávry – zábradlí, dlažba, park) stál čtyři miliony korun a financoval jej vyhlašovatel soutěže z různých zdrojů. Plastika je považována za jednu z nejzdařilejších realizací tohoto typu v Praze i v celé České republice po roce 1989.

Obsah

Slavnostní odhalení pomníku. – Prolog. Na olšanském Novém židovském hřbitově obdivuje výtvarník Jaroslav Róna honosné náhrobky od architekta Jana Kotěry. – Květen 2000. Róna v ateliéru hovoří nad vybranými obrazy. Přízraky namaloval podle jednoho z Kafkových aforismů. – Interní sdělení. Září 2000. Pozvánka na tiskovou konferenci dokládá neoficiální zprávy, že Jaroslav Róna vyhrál výběrové řízení na návrh pomníku „svého“ spisovatele. – Ozvuky Franze „K“. Výtvarník přemítá nad vyslovenou důvěrou. Poodhaluje tok myšlenek a inspirací. Vše dokládá kreslenými skicami. Obsah povídky Popis jednoho zápasu, kde hlavní hrdina osedlá svého přítele, se stává klíčovým momentem pro výslednou podobu vysněné zakázky. – Léto 2001. V prostorném ateliéru ve vsi Roblín odkrývá výtvarník rozpracované hliněné sousoší ještě bez spisovatelovy hlavy, ale již v konečné velikosti. Postavu Franze Kafky musel oproti modelu upravit: vyšla by „podživotní“. – Mezi Španělskou synagogou a kostelem Svatého ducha. Ve vybraném prostoru pro plastiku rekapituluje architekt David Vávra letitou spolupráci s Jaroslavem Rónou. – Róna ctí tradice v sochařství. K úkolu zaplnit veřejný prostor přistupuje odpovědně. V ateliéru monumentálně vyhlížející plastika prý bude ve volném prostoru působit mnohem skromněji. – Ruka. Sochař pracuje v časové tísni a závidí Myslbekovi, který mohl tvořit sv. Václava třicet let. Při modelaci ruky poukazuje na dojem o nekonečnosti této konkrétní práce. Rekapituluje výtvarné zrání, jež ho vedlo od studií na sklářského výtvarníka až k sochařině. – Po 11. září 2001. Pod dojmem teroristických útoků v USA komentuje tvůrce limity bronzového materiálu: je to strategická surovina, ve formě sochy má životnost do nejbližší války. – Hlava a výraz. Po pěti měsících práce je dokončen i Kafkův obličej. Klobouk nahradil vlasy a nos má tvar „skoby“. Ústa tvaruje sochař dva dny. Při rozhovoru s režisérem upravuje tvář. Snaží se do ní vtisknout dvě podoby: upíra a krasavce. – Sádra. Konec zimy 2002. Róna nebyl tři týdny v ateliéru. Z dokončené sochy je sejmut sádrový otisk a štukatéři odlijí sádrový pozitiv. V mezidobí se umělec vrací k obrazům s námětem koncentráků. Jeho babičce tam zahynulo jedenáct sourozenců. – Róna ničí hliněnou sochu modelářským očkem. – Broušení hladkých tvarů. Předjaří 2002. Výtvarník brousí sádrovou sochu „dohladka“. Při tvůrčích pochybnostech vzpomíná na profesora Libenského a přemítá nad různými tvůrčími přístupy. – Narozeniny. 27. dubna 2002. Narozeninový mejdan je zároveň oslavou dokončení plastiky. Sochař s hlavou Kafky v ruce se s dílem loučí. Pomník je rozřezán na díly. – Léto 2002. Kovolitci odlévají do bronzu jednotlivé části. – Léto 2003. Bronzové fragmenty se sestavují, svářejí a dobrušují. – Podzim 2003. Deštěm smáčená socha čeká na „poslední“ cestu. – 4. prosince 2003. Při slavnostním odhalení Jaroslav Róna pronáší řeč a předává Kafku temnému přízračnému městu. -kk-

Poznámka

Film byl postupně uveden v několika různě dlouhých verzích. Kromě své nejdelší 90 minutové pro filmové kluby o délce 82 minut, pro televizní uvedení 57 minut a na nosiči DVD 70 minut.

Štáb a tvůrci

Původní filmový námět

Pavel Štingl

Předloha

Pavel Štingl

Scénář

Pavel Štingl

Druhá kamera

Petr Hykš

Střih

Zdenek Patočka, Petr Svoboda (technický střih)

Vedoucí výroby

Pavel Štingl

Spolupráce

Jan Valouch (technická spolupráce), Jiří Kubíček (technická spolupráce)

Produkční údaje

Originální název

Popis jednoho zápasu

Český název

Popis jednoho zápasu

Anglický název

Description of a Struggle

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

dokument

Země původu

Česká republika

Copyright

2003

Rok výroby

2003

Premiéra

premiéra 3. 1. 2004 /přístupný/ (kino Aero, Praha)
nedistribuční premiéra 27. 11. 2004 (televizní uvedení ČT 2)

Distribuční slogan

Bez komentáře.

Nositelé copyrightu

K2, spol. s r. o.

Distribuce

Bontonfilm

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

90 min

Natáčecí formát

Digital Betacam

Distribuční nosič

DVD

Poměr stran

1:1,33

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

stereo, 2.0, digitální zvuk

Verze

česká, anglická, německá, francouzská

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české