Zrcadlení tmy

Země původu

Česká republika

Copyright

2020

Rok výroby

2015—2019

Premiéra

25. 6. 2020

Minutáž

89 min

Kategorie

film

Žánr

životopisný, časosběrný

Typologie

dokumentárnídistribučnídlouhometrážní

Originální název

Zrcadlení tmy

Český název

Zrcadlení tmy

Anglický název

Mirroring the Darkness

Anotace

Zrcadlení tmy, dokumentární portrét herce a příznivce alternativního způsobu života Jaroslava Duška, natočil režisér Viliam Poltikovič (nar. 1958) časosběrnou metodou bez štábu a minimálním technickým zázemím. Absolvent Katedry dokumentární tvorby pražské FAMU se tématům spojeným s přírodními náboženstvími a esoterismem věnoval dlouhodobě. – Film zobrazuje Duška výhradně jako myslitele a funguje v první řadě coby platforma pro jeho teze, názory a vidění světa. Herec cestuje po různých místech světa, hovoří s lidmi, kteří jej inspirují, a reaguje na podněty napříč vědeckými obory. Transcendentní povahu Duškových slov film ilustruje užitím vizuálních efektů. – Výrobcem i distributorem snímku je společnost Maitrea, soustřeďující se na pořádání kurzů s tématem duchovního rozvoje a vydávající publikace s podobným účelem. Uvedení dokumentu často doprovázely besedy s protagonistou a režisérem. -je-

Obsah

Herec Jaroslav Dušek vypráví, jak každé Velikonoce a Vánoce tráví ve tmě, jen se svými myšlenkami. Tvrdí, že lidské vnímání i koexistence jsou vlastně formy zrcadlení. Zrcadlení sebe samých, ostatních tvorů i vesmíru. Odmítá představu objektivní reality. – Dušek mluví o své lásce k divoké přírodě a odporu k některým, takzvaným civilizačním konvencím. Kromě cíleného pobytu ve tmě se nahý otužuje v zamrzlé řece, cestuje, účastní se různých besed a maorských náboženských rituálů, stará se o včely, potápí se s delfíny. – Dušek navštíví Evropskou organizaci pro jaderný výzkum, kde se s vědcem Janem Rakem shodne na tom, že kvantová fyzika zcela mění zavedené představy o vnímání skutečnosti. – Zúčastní se pokusu s malými dětmi, kterým je dokázána jejich schopnost vidět jinými částmi těla, než jsou oči. – Na korsickém hřbitově přemítá o smrti. Navštíví také bývalé sklady munice v západních Čechách. Vyjádří obavu z nukleární války. – Na závěr uvažuje nad podstatou lidského života. Spekuluje, že lidé jsou možná někým shůry sledováni stejně tak, jako sami pozorují například mravence. -je-

Poznámka

Slavnostní premiéra byla původně naplánována na 4. dubna 2020 v pražském kině Světozor. Vzhledem k prvnímu uzavření kin po vyhlášení nouzového stavu v České republice kvůli pandemii Covidu-19 (10. březen až 10. květen 2020) proběhla prostřednictvím portálu Aerovod online premiéra 17. dubna 2020. Do kin byl snímek následně uveden v květnu 2020.

Účinkují

Jan Rak

jaderný fyzik

Karel Kostka

pedagog, malíř a spisovatel

Václav Vítovec

předseda Nadace Železná opona

Agátha Dušková

dcera Jaroslava Duška

Renata Němcová

známá Jaroslava Duška

Štáb a tvůrci

Původní filmový námět

Viliam Poltikovič

Vizuální efekty

Štěpán Nepraš

Postprodukce

Viliam Poltikovič

Producent

Viliam Poltikovič (Maitrea)

Spolupráce

Agátha Dušková, Hana Poltikovičová

Hudba

Lokace

Česká republika, Praha (Česká republika), Malá Strana (Praha), Nosticova ulice (Malá Strana), Divadlo Kampa /interiér/ (Nosticova ulice), Jindřichovice pod Smrkem (Česká republika), Míšov (Česká republika), Atom muzeum /i interiér/ (Míšov), Nové Mitrovice (Česká republika), okolí (Nové Mitrovice), Olomouc (Česká republika), Sázava (Česká republika), Francie, Korsika (Francie), Švýcarsko, Ženeva (Švýcarsko), Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN /i interiér/ (Ženeva), Chorvatsko, Nerezine (Chorvatsko), Irsko, Dublin (Irsko)

Produkční údaje

Originální název

Zrcadlení tmy

Český název

Zrcadlení tmy

Anglický název

Mirroring the Darkness

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

životopisný, časosběrný

Země původu

Česká republika

Copyright

2020

Rok výroby

2015—2019

Produkční data

začátek natáčení 06/2015
konec natáčení 08/2019

Premiéra

nedistribuční premiéra 17. 4. 2020 (online uvedení)
předpremiéra 28. 5. 2020 (kino Sokol, Kladno)
předpremiéra 4. 6. 2020 (Městská knihovna, Praha)
distribuční premiéra 25. 6. 2020 /přístupné bez omezení/
slavnostní premiéra 25. 7. 2020 (kino Světozor, Praha)

Distribuční slogan

Jaroslav Dušek: Náš svět je naučená realita, kterou můžeme měnit. Vstupme do klidu a harmonie. Jaroslav Dušek ve filmu Viliama Poltikoviče.

Výrobce

Maitrea

Distribuce

Maitrea

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

89 min

Distribuční nosič

DCP 2-D, DVD

Poměr stran

1:1,85

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

5.1, digitální zvuk

Verze

česká

Mluveno

česky, anglicky, francouzsky, rusky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české