Nový průmysl

Země původu

Československo

Copyright

1951

Rok výroby

1951

Minutáž

11 min

Kategorie

film

Žánr

instrukční, populárně-vědecký

Typologie

dokumentárnídistribučníkrátkometrážní

Originální název

Nový průmysl

Český název

Nový průmysl

Anglický název

The New Industry

Pracovní název

Prefabrikáty

Anotace

Ideálem poválečné výstavby se stala průmyslová výroba typizovaných dílů, které bylo možné na staveništi jednoduše sestavit v novou stavbu nebo dokonce továrnu či sídliště. Film Fedora Kauckého a Vladimíra Síse Nový průmysl na příkladu několika dílen ukazuje, jak byla práce na prefabrikátech postupně zdokonalována za pomoci tehdejší moderní techniky a vědeckých poznatků, a přispívala tak k rychlejšímu rozrůstání československých měst.

Obsah

Zatímco v dobách první republiky se při výstavbě města hledělo na originální vzhled jednotlivých staveb, mottem poválečného budování se stala typizace. Jejím cílem je přesunout většinu práce ze staveniště do dílen, kde je možné po celý rok bez ohledu na počasí vyrábět ve velkém prefabrikované díly. Ty se pak na staveništi jednoduše složily. Ve svých počátcích byla výroba prefabrikátů ještě z velké části závislá na manuální práci. K větší efektivitě přispěla mechanizace dílen a také zavedení proudové metody, tedy rozdělení dělníků do skupin, jež bez časových prodlev obstarávaly navazující procesy při zpracování betonového prefabrikátu, například skořepin pro střechy továren. Zatímco nahazovači betonu postupovali podél formy, další skupina za nimi začala beton zdusávat. První skupina se po skončení nahazování vrátila na začátek a za použití techniky urovnala povrch skořepiny. Další krok vpřed představoval možnost zpracovat více prefabrikátů zároveň pomocí takzvané baterie, tedy hromadné formy. Problémem byla dále efektivita zpracování betonářské oceli. I v této oblasti technikové dosáhli některých úsporných řešení, jako je nahrazení ocelových prutů tenkými, s vysokou přesností zpracovanými dráty. Při jejich napínání se využívalo vysokotlakého hydraulického zařízení. Plnění forem kolem drátů však probíhalo manuálně. Nejlépe byly výsledky průmyslové výroby stavebních prefabrikátů viditelné na samotných stavbách. V československých městech vyrůstala moderní typizovaná sídliště.

Poznámka

Film měl původně režírovat František Vláčil, po jeho povolání na mimořádné vojenské cvičení v březnu 1951 projekt převzali kolegové Fedor Kaucký a Vladimír Sís.

Komentář

Štáb a tvůrci

Původní filmový námět

Valtr Urbánek, František Vláčil

Vedoucí výroby

Jiří Musil

Odborný poradce

Ing. Josef Říha

Hudba

Hudba

archivní

Výběr hudby

Zdeněk Liška

Produkční údaje

Originální název

Nový průmysl

Český název

Nový průmysl

Anglický název

The New Industry

Pracovní název

Prefabrikáty

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

instrukční, populárně-vědecký

Země původu

Československo

Copyright

1951

Rok výroby

1951

Produkční data

promítání povoleno 10. 4. 1952 (konec povolení k promítání 10. 4. 1957)

Premiéra

premiéra 1953 /přístupný mládeži/

Distribuční slogan

Krátký film o výrobě prefabrikátů.

Nositelé copyrightu

Národní filmový archiv

Technické údaje

Délka

krátkometrážní

Minutáž

11 min

Původní metráž

310 metrů

Distribuční nosič

16mm, 35mm

Poměr stran

1:1,37

Barva

černobílý

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

mono

Verze

česká

Mluveno

česky, komentář

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české