Půl čtvrté

Země původu

Česká republika

Copyright

2006

Rok výroby

2006

Premiéra

26. 10. 2006

Minutáž

75 min

Režie

Tomáš Hodan, Štěpán Hon (spolupráce)

Kategorie

film

Žánr

dokument

Typologie

dokumentárnídistribučnídlouhometrážní

Originální název

Půl čtvrté

Český název

Půl čtvrté

Anglický název

Half-past Three

Pracovní název

Zakarpatská oblast, Rachovský rajon

Anotace

Etnografický dokument Tomáše Hodana Půl čtvrté vznikl v úzké spolupráci s fotografem Štěpánem Honem v návaznosti na Hodanův velmi úspěšný půlhodinový snímek Zakarpatská oblast, Rachovský rajon (2003, mimo jiné Velká cena festivalu AFO 2004). Mladí filmaři navštěvují Rachovský rajon na Zakarpatské Ukrajině (jež kdysi patřila k Československu) pravidelně. Díky sblížení s místními lidmi mohli realizovat dílo, jež v jedné rovině zachycuje krásu tamní přírody i vesnické obrázky z různých ročních období, ale v hlavní linii dává slovo venkovanům tří generací. Největší prostor dostává rázovitý Dima, který ustavičně cosi kutí s elektrikou a který poklidně sděluje svůj pohled na život nejen ve vsi, ale i ve světě. Dvě babky vzpomínají na minulost, ale mluví i o dnešku. Konečně mladík Kolja se netají tím, že by chtěl do města, kam se také nakonec vydá. Autoři se snaží dokázat, že i v chudobě se lze radovat, byť jen z drobných věcí. Zároveň ukazují život v krušných podmínkách hornatého kraje, jež se paradoxně zhoršily po změně režimu: lidé sice mají svobodu, ale nemají práci, za níž musejí velmi daleko. O povaze tamních venkovanů vypovídá i sám titul, vážící se k jednomu dialogu s Dimou. Ten měl být v práci ve tři, ale je půl čtvrté a on je stále ještě doma. Ostatně, kam by spěchal, když tam není co dělat a když mu stejně už dva roky neplatí... – Atmosféru osobitým způsobem dokresluje využití hudby ukrajinských rockových skupin. - Snímek je věnován tragicky zemřelému aktivistovi Janu Bouchalovi (1976–2006), který v roce 1998 poprvé navštívil Rachovský rajon.

Obsah

Statný chlapík ve středních letech Dima se chlubí domkem po rodičích v kopcích nad vsí. Tráví tam léto pasením svého dobytka. Má dokonce náklaďák, který odkoupil z krachujícího družstva. – Mladík Kolja vypráví o své partě. Je hrdý na svou motorku a dvakrát týdně chodí na diskotéku. - Dvě babky se netají náklonností ke kořalce. – Do vsi dorazí jeden jejich příbuzný, který pracuje v Kišiněvě. - Ve vesnici slaví v nevlídném počasí Velikonoce. – U Dimy se narodilo tele. Pyšný majitel to řádně zapije s pomocníkem. – Kolja pracuje na pile; zatím mu stačí to, co vydělá. – Dima spravuje televizi. Na tu se zde všichni rádi dívají, navzdory špatnému obrazu. Sledují hlavně seriály. – Ráno Dima vyhání dobytek na pastvu a vypráví, jak cestoval po celém Sovětském svazu (byl na vojně a pracoval). – Babky s mládeží poslouchají Koljova kamaráda, který zpívá s kytarou. – Dimovi shořel domek v kopcích. Muž se chystá na jeho opravu. Ale až na jaře. – Padá první sníh. – Dimova manželka je na hřbitově u čerstvého hrobu. Umřela jim babička. – Dima u domku vykládá, jak mu jednou při senách pomohla modlitba před bouřkou. – Dima se doma stará o jehňátka. – Kolja odjel za prací do Kyjeva, kamarád se tam za ním chystá na návštěvu. – Babka vzpomíná nad fotografiemi. – Děti sledují vystoupení kouzelnice a dalších varietních umělců. – Podle Dimy se vesnice vylidňuje. Mladí nechtějí pracovat tak tvrdě, jako musejí ti starší. – Na jaře Dima pase se synkem u vyhořelého domku. Mluví o opravě a stěžuje si, jak je to všechno těžké. Těší se však, jak tady bude trávit stáří. – Tento film vznikl na počátku třetího tisíciletí na Zakarpatské Ukrajině v Rachovském rajonu . -tbk-

Poznámka

Původní verze snímku byla uvedena jako absolventský film Vyšší odborné školy filmové Zlín pod názvem Zakarpatská oblast, Rachovský rajon.

Štáb a tvůrci

Režie

Tomáš Hodan, Štěpán Hon (spolupráce)

Původní filmový námět

Tomáš Hodan, Štěpán Hon

Scénář

Tomáš Hodan, Štěpán Hon (spolupráce na scénáři)

Dramaturg

Darja Macáková (šéfdramaturgyně), Martin Štoll (vedoucí dramaturg ČT)

Výkonná produkce

Ondřej Beránek

Producent

Ondřej Beránek (Punk Film), Anna Becková (šéfproducentka ČT)

Spolupráce

prof. Pavel Dias (garant projektu), Michal Lánský (garant projektu)

Produkční údaje

Originální název

Půl čtvrté

Český název

Půl čtvrté

Anglický název

Half-past Three

Pracovní název

Zakarpatská oblast, Rachovský rajon

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

dokument

Země původu

Česká republika

Copyright

2006

Rok výroby

2006

Premiéra

slavnostní premiéra 23. 10. 2006 (kino Světozor, Praha)
distribuční premiéra 26. 10. 2006 /přístupný/

Distribuční slogan

Film o bohatém životě v chudém kraji.

Distribuce

FILM DISTRIBUTION ARTCAM, s. r. o. (DVD kinodistribuce)

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

75 min

Distribuční nosič

DVD

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

5.1, digitální zvuk

Verze

česká

Mluveno

ukrajinsky

Podtitulky

české