Béčka

Země původu

Česká republika

Copyright

2003

Rok výroby

1999, 2003

Premiéra

7. 10. 2004

Minutáž

9 min

Kategorie

film

Žánr

medailon

Typologie

dokumentárnídistribučnístudentskýkrátkometrážní

Originální název

Béčka

Český název

Béčka

Anglický název

B's

Anotace

Hraný portrét režiséra a scenáristy Jakuba Koháka Béčka je věnován tanečníkovi Jiřímu Jelínkovi. Ten o sobě hned v úvodu snímku prozradí, že jeho život, to jsou „béčka“. Pohledný a svalnatý mladý muž postupně toto konstatování dále rozvíjí a vypráví o sobě, že je tak trochu boxer, bodybuilder, básník, majitel bojového psa, návštěvník hospody U buldoka a piják beefeateru a becherovky. Jeho největším životním béčkem však je balet a Jiří v současnosti působí jako sólista v baletním souboru Stuttgartského státního divadla. Ze snímku je patrné, že balet je Jiřího osudem a vášní, ale nezanedbává kvůli němu ani ostatní „menší“ béčka, jako je přátelský zápas v boxu s přítelem, trénink v „bušírně“ či chlapská zábava a recese v hospodě. Režisér využil jeho umění a nechává ho v zářivě bílém baletním kostýmu tančit nejen na scéně Národního divadla, nýbrž i v temné vagonce mezi dělníky či ve stanici metra. – Snímek byl v konečné verzi uveden jako předfilm u titulu Company (2003), s nímž zajímavým způsobem koresponduje.

Obsah

Jiří na procházce Prahou pozoruje Vltavu a vypráví o „béčkách“, z nichž se skládá jeho život a jež jsou malá nebo velká. S kamarády boxery dělá kromě boxu i bodybuilding ve fit centru; předvádí s nimi svaly. – Jiří si hraje se psem na louce. V hospodě mladík mezi svou partou, připomínající skiny, vykládá, že si dá rád „budvárek“, becherovku nebo beefeatera. K nelibosti hospodského se vyhoupne na stůl a zaujme tam pózu myslitele podle Rodinovy sochy. – Jiří se překvapivě svěří, že jeho největším „béčkem“ je ovšem balet. Tančí na jevišti prázdného pražského Národním divadla. – Kamarád boxer vykládá, že se chodí dívat do Národního na balety, v nichž Jiří vystupuje. Neskrývá obdiv k přítelovu umění. Pak si dají přátelský zápas v ringu, v němž by měl kamarád nad tanečníkem určitě navrch. – Jiří medituje o tom, že kdyby nebylo baletu, byl by třeba dělníkem. Pak tančí ve vagonce, v posilovně, na trávníku a v hospodě. Pózuje v baletním kostýmu na střeše Národního divadla. Na závěr zatančí se svými kolegy tanečníky před diváky, usazenými na židlích, ve stanici metra Národní třída. -kat-

Poznámka

Film byl natočen již v roce 1999 a v listopadu 2001 předveden s anglickým mixem a českými titulky na 11. festivalu FAMU. V roce byla 2003 vyrobena konečná česká verze. Snímek byl uveden v kinech jako předfilm u zahraničního titulu Company (2003; režie Robert Altman).

Hudba

Použitá hudba

Aram Chačaturjan (Spartacus), Alexander Porfyrjevič Borodin (Kníže Igor)

Produkční údaje

Originální název

Béčka

Český název

Béčka

Anglický název

B's

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribučnístudentský

Žánr

medailon

Studentský film

Země původu

Česká republika

Copyright

2003

Rok výroby

1999, 2003

Premiéra

festivalová premiéra 11/2001 (11. festival FAMU, Praha)
premiéra 7. 10. 2004 /přístupný/

Distribuční slogan

Denně potkáš spoustu lidí. Každý z nich má vlastní práci, své koníčky. Málokdo je takový „béčko“ jako Jirka. Portrét kontrabásníka.

Výrobce

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze, Studio FAMU (Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze), Stillking Films, spol. s r.o.

Technické údaje

Délka

krátkometrážní

Minutáž

9 min

Natáčecí formát

Betacam

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:1,66

Barva

černobílý

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

Dolby Spectral Recording

Verze

česká, anglická

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české