Zmatek

Země původu

Československo

Copyright

1969

Rok výroby

1968—1969, 1990

Minutáž

35 min

Kategorie

film

Žánr

reportáž

Typologie

dokumentárnínedistribučnístředometrážní

Originální název

Zmatek

Český název

Zmatek

Anglický název

Confusion

Anotace

Během invaze sovětských vojsk a vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 dokumentovalo dění napříč Prahou i několik profesionálních kameramanů. Z jejich materiálu sestříhal Evald Schorm na přelomu let 1968 a 1969 film s pracovním názvem Zmatek. Pod stejným titulem byl nakonec veřejně promítán až v roce 1990. Autentické záběry z ulic obsazených tanky, nemocnic a pietních shromáždění v rychlém sledu ukazují vzdor i naději, ale také oběti, které si srpnové události vyžádaly. Část záběrů pochází z mimořádného sjezdu strany, který byl v reakci na okupaci svolán do vysočanské ČKD. Právě zvukový záznam z komunistického sjezdu a hudba Petra Iljiče Čajkovského prochází celým filmem.

Obsah

Srpnové události roku 1968. V nemocnici leží ranění. Ulicemi projíždějí tanky a transportéry okupačních vojsk. Lidé v ulicích vylepují množství protiokupačních nápisů v češtině i ruštině a hesla na podporu československých politiků v čele s Ludvíkem Svobodou a Alexandrem Dubčekem. Shromáždí se u pomníků, snaží se komunikovat s okupanty. Před budovou Československého rozhlasu na Vinohradské třídě probíhá boj o tuto instituci. Socha sv. Václava na Václavském náměstí je ověšená transparenty s hesly. Obsazené sovětskými tanky jsou i Jeruzalémská ulice, Staroměstské náměstí s pomníkem Mistra Jana Husa a Jungmannovo náměstí se sochou Josefa Jungmanna, stejně tak náměstí Senovážné i Republiky. Zabarikádované je též Hradčanské náměstí. Další srocení občanů nastalo před rakouskou ambasádou na Smíchově. Divadlo na Vinohradech je ověnčeno transparenty a vlajkami. V rozbouřené atmosféře probíhá mimořádný XIV. sjezd KSČ v hale ČKD ve Vysočanech. Účastníci sjezdu zaplní sál, jednají až do tmy. Okupace má v Praze také několik hrdinných obětí – občané v ulicích uctívají jejich památku. Dav před kanceláří Národního shromáždění bouřlivě vítá Josefa Smrkovského...

Poznámka

Snímek byl rozpracovaný na přelomu let 1968 a 1969. Po dvacetiletém ukrývání byl dokončen v roce 1990. V Národním filmovém archivu je rovněž uložen další nesestavený filmový materiál.

Film online

Štáb a tvůrci

Vedoucí výroby

Jaromír Kallista

Spolupráce

Vlastimil Harnach (podíl na vzniku filmu – zajištění kamery, materiálu a laboratoří), Vlasta Chramostová, Alena Šulová

Hudba

Hudba

archivní

Produkční údaje

Originální název

Zmatek

Český název

Zmatek

Anglický název

Confusion

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnínedistribuční

Žánr

reportáž

Země původu

Československo

Copyright

1969

Rok výroby

1968—1969, 1990

Premiéra

nedistribuční premiéra 27. 8. 1990 (televizní uvedení ČST 1)

Nositelé copyrightu

Národní filmový archiv

Technické údaje

Délka

středometrážní

Minutáž

35 min

Původní metráž

999 metrů

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:1,37

Barva

černobílý

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

mono

Verze

česká

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české