Žalm

Země původu

Československo

Copyright

1965

Rok výroby

1965

Minutáž

14 min

Kategorie

film

Žánr

propagační

Typologie

dokumentárnídistribučníkrátkometrážní

Originální název

Žalm

Český název

Žalm

Anglický název

Psalm

Pracovní název

Pražské ghetto

Anotace

Dokument Evalda Schorma Žalm je vizuálním zamyšlením nad mizejícím světem židovské víry a jejího rituálu. Záběry genia loci zapomenutých židovských hřbitovů doplňuje záznam bohoslužby v pražské Staronové synagoze, které se účastní hrstka věřících. Obraz pustnoucích a travou zarůstajících hrobů dokresluje expresivní smyčcový doprovod a komentář herce Jana Kačera odříkávajícího židovské modlitby a žalmy. Film byl natočen pro Komisi pro propagaci filmem v zahraničí. Byl mimo jiné uveden v roce 1966 na XII. západoněmeckých dnech krátkých filmů v západoněmeckém Oberhausenu.

Obsah

Staří židé se shromaždí v pražské Staronové synagoze, aby se zúčastnili mše. Muži sedí odděleně od žen. Po dobu bohoslužby oblékají zlatem prošívanou šálu a jsou zahloubáni do modliteb. Starý rabín řídí mši a předčítá ze žaltáře. Kantor zahajuje zpěv žalmů a chvalozpěvů, jeho hlas se rozléhá nevelkým prostranstvím synagogy. Mysl posluchačů se zahloubává a rozjímá o životě a smrti. Daleko od synagogy jsou pohřbeni tisíce mrtvých na starých židovských hřbitovech, dnes namnoze zapomenutých a opuštěných, ale přece svým způsobem krásných, především svou starobylostí. Ačkoliv je starodávný židovský hřbitov na Starém městě v těsné blízkosti rušného velkoměstského života, působí jeho tichá atmosféra ještě více protikladně. Také v synagoze panuje hluboký klid, přerývaný jen monotónními chvalozpěvy kantora. Starý rabín vystupuje k oltáři, aby vzal do ruky vzácné svitky modliteb – tóru, pečlivě zabalenou do vzácných textilií. Zvedá ji, aby s ní mohl obejít modlící se muže. Každý z nich se dotkne rukou svých rtů a tóry, aby naznačil, že líbáním vzdává úctu k starým tradicím a víře. Nejen v Praze jsou dosud rozesety různé židovské hřbitovy a hřbitůvky, které už jen zřídka kdo navštíví. Ale přece zde tyto hřbitůvky připomínají dobu dávno zašlou.

Poznámka

Film byl natočen pro Komisi pro propagaci filmem v zahraničí ministerstva zahraničních věcí. Uveden byl v distribuci v pásmu Rampa spolu s filmy Občan Karel Havlíček a francouzskými Nesmrtelná husa a Rampa.

Film online

Komentář

Jan Kačer

česká verze

K. Stewart

anglická verze

Štáb a tvůrci

Původní filmový námět

Evald Schorm

Autor komentáře

PhDr. Jan Heřman

Vedoucí výroby

Máša Charouzdová

Odborný poradce

PhDr. Jan Heřman

Hudba

Písně

Židovské žalmy

Zpívá mužský hlas

Lokace

Praha, Josefov (Praha), Maiselova ulice (Josefov), Staronová synagoga (Maiselova ulice), Starý židovský hřbitov (Josefov)

Produkční údaje

Originální název

Žalm

Český název

Žalm

Anglický název

Psalm

Pracovní název

Pražské ghetto

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

propagační

Země původu

Československo

Copyright

1965

Rok výroby

1965

Produkční data

promítání povoleno 19. 2. 1966

Premiéra

premiéra 18. 11. 1966 /přístupný mládeži/ (celostátní)
premiéra 16. 12. 1966 (kino Praha /1 týden/, Praha)

Distribuční slogan

bez sloganu

Nositelé copyrightu

Národní filmový archiv

Technické údaje

Délka

krátkometrážní

Minutáž

14 min

Původní metráž

389 metrů

Distribuční nosič

16mm, 35mm

Poměr stran

1:1,37

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

mono

Verze

česká, anglická

Mluveno

česky, komentář

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české