Jan 69

Země původu

Československo

Copyright

1969

Rok výroby

1969

Premiéra

15. 1. 2004

Minutáž

8 min

Kategorie

film

Žánr

politický, esej

Typologie

dokumentárnídistribučníkrátkometrážní

Originální název

Jan 69

Český název

Jan 69

Anglický název

Jan Palach 1969

Anotace

Dokumentární esej Jan 69 je strhujícím svědectvím o několika lednových dnech roku 1969, v nichž byli všichni lidé v Československu hluboce zasaženi sebeupálením Jana Palacha. Obrovská vlna prostého smutku i zoufalé bezmoci, jež se projevila nevídanou účastí na Palachově pohřbu, byla také posledním celonárodním protestem proti „dočasnému pobytu spojeneckých vojsk“ a nastávající normalizaci. – Podobně jako v srpnu 1968 vyrazil kameraman Stanislav Milota a jeho kolegové po Palachově upálení a jeho smrti o tři dny později do ulic, aby tu zachytili neopakovatelnou atmosféru národního smutku a prosté lidské spoluúčasti v době těsně před pohřbem. Zaznamenávají tedy zejména dlouhé fronty lidí, čekajících, aby se mohli poklonit u vystavené rakve, a dále mši za upáleného studenta. Kameraman pracoval se širokoúhlým objektivem ohniskové vzdálenosti 9,8mm tedy takzvaným rybím okem (práci s ním si vyzkoušel na Spalovači mrtvol), který střídal s teleobjektivem pro detaily lidských tváří apod. Už použití této techniky předznamenává, že se nejedná o věcný zpravodajský dokument, nýbrž o svébytné umělecké dílo, jež má kromě historické hodnoty i výrazné hodnoty estetické. Tu výrazně zvyšuje i skutečnost, že místo obvyklých ruchů či komentáře zní ve filmu úryvky ze skladeb Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka. – Snímek vznikal za pohnutých událostí, kdy StB už kontrolovala vše, co se kolem pohřbu dělo. Dříve, než stačila zasáhnout, vznikly dvě kopie. Jednu vyvezl Stanislav Milota do Izraele a daroval ji Národnímu filmovému archivu v Tel Avivu, druhá byla dlouhých třiatřicet let dobře uschována v pražském Národním filmovém archivu. V roce 2002 byla opatřena několika titulky a poprvé veřejně uvedena v České televizi k čtyřiatřicátému vyročí úmrtí Jana Palacha. – V titulcích osmiminutového díla je uveden kromě zmíněných Stanislava Miloty a Jaromíra Kallisty také tehdejší ředitel Filmového studia Barrandov Vlastimil Harnach, který měl na jeho vzniku svůj podíl (zajistil kameru, materiál a laboratoře) a který stejně jako oba jeho spolupracovníci musel mimo jiné i kvůli němu za normalizace barrandovské studio opustit. Podle Milotova svědectví měli na filmu podíl i další lidé: asistent kamery Bohumil Rath, střihač Miloslav Hájek a také režisér Vladimír Sís. – V úvodu je uveden titulek Jan (69).

Obsah

16. – 19. 1. 1969. (Dny mezi upálením a smrtí Jana Palacha). * 11.8.1948 – † 19.1.1969. U sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze stojí mladí lidé čestnou stráž s vlajkami. Všude jsou obrázky mrtvého studenta a desítky svíček. Zástup lidí se vine přes Staroměstské náměstí (okolo pomníku Jana Husa) přes Ovocný trh až k nádvoří Karolina, kde je vystavena rakev. Truchlící lidé procházejí kolem rakve. – Další čestná stráž stojí na schodech před Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy u Palachovy posmrtné masky. – V kostele se slouží mše za zemřelého. – Je noc. Na rakev prší. – U rakve se střídají delegace. Přicházejí sportovci i horníci. Mezi lidmi, stojícími čestnou tvář, je Jiří Krejčík i Pavel Juráček. Přicházejí církevní hodnostáři i Palachova maminka a bratr. Za nimi všude v ulicích čekající lidé. – Ztichlá, prázdná a namoklá ulice na Starém Městě. Praha, 25.1.1969 (den pohřbu). -tbk-

Poznámka

Film byl v lednu 2004 uváděn spolu se snímkem Spalovač mrtvol (1968; režie Juraj Herz).

Štáb a tvůrci

Asistent kamery

Bohumil Rath

Vedoucí výroby

Jaromír Kallista

Spolupráce

Vlastimil Harnach (podíl na vzniku filmu – zajištění kamery, materiálu a laboratoří)

Hudba

Použitá hudba

Leoš Janáček (Po zarostlém chodníčku /druhá věta Lístek odvanutý/), Antonín Dvořák (Rekviem, opus 89 /první věta Rekviem Aeternam/)

Výběr hudby

Vladimír Sís

Produkční údaje

Originální název

Jan 69

Český název

Jan 69

Anglický název

Jan Palach 1969

Kategorie

film

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

politický, esej

Země původu

Československo

Copyright

1969

Rok výroby

1969

Premiéra

premiéra 15. 1. 2004 /přístupný/

Distribuční slogan

Projekt 100 – 2004.

Nositelé copyrightu

Národní filmový archiv

Distribuce

Národní filmový archiv (Projekt 100 – 2004)

Technické údaje

Délka

krátkometrážní

Minutáž

8 min

Původní metráž

223 metrů

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:1,37

Barva

černobílý

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

mono

Verze

česká

Mluveno

bez dialogů

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české