Mrtvý les a jiný bulšit

Země původu

Československo

Copyright

2000

Rok výroby

1987—1992

Premiéra

29. 2. 2000

Minutáž

74 min

Kategorie

pásmo

Žánr

experimentální

Typologie

hranýdistribučnídlouhometrážní

Originální název

Mrtvý les a jiný bulšit

Český název

Mrtvý les a jiný bulšit

Anglický název

Dead Forest and Other Bullshit

Pracovní název

Bulšitfilm

Anotace

Ačkoli tři krátké filmy a jeden středometrážní snímek režiséra Pavla Marka a kameramana Romana Včeláka vznikaly mezi roky 1987–1992 (na amatérské bázi nezávislého filmového sdružení Bulšitfilm i v rámci studií na FAMU), řádného uvedení v kinech se dočkaly teprve v roce 2000, v pásmu Mrtvý les a jiný bulšit. České klubové publikum mělo tak dva roky poté, co distribucí prošel Markův hraný celovečerní debut Mrtvej brouk (1998), možnost zhlédnout na plátně i jeho osobitější a niternější díla, jež kritika svého času nadšeně přirovnávala k tvorbě Jana Švankmajera. Přestože Marek se sám seznámil se Švankmajerovou tvorbou až po dokončení svého druhého snímku, duchovní i formální spřízněnost je nesporná. Stejně jako u Švankmajera najdeme i u Marka hojně používanou pixilaci lidí a předmětů, psaná motta, vnitřní monology místo dialogů (snad jen s výjimkou školního ateliérového cvičení Sklizeň) a především asociativní, surrealistickou obrazotvornost. Samozřejmostí je smysl pro černý humor a groteskní nadsázku. – Nadějnou činnost společnosti Bulšitfilm ukončila zhoubná nemoc leukémie a předčasná smrt Romana Včeláka (4. 4. 1962 Praha – 21. 4. 1993 Londýn). Pavel Marek se poté vydal jinou cestou a na tvorbu Bulšitfilmu navázal snad jen neobyčejným videoportrétem Bezúčelná procházka Jiřího Barty (1999) z cyklu České televize Zblízka. Kolekce čtyř „bulšitovských“ snímků je tedy poněkud smutnou připomínkou šťastné konstelace lidí, okamžiků a nápadů, která se už opakovala. – Filmy byly natáčeny na formát 16mm a díky aktivitě společnosti Negativ s.r.o. byly upraveny a převedeny na formát 35mm. Získaly řadu ocenění na amatérských a studentských festivalech. -raj-

Obsah

Povídkový film

Poznámka

V letech 1987 – 1992 natočili dva přátelé Pavel Marek (1963) a Roman Včelák (1962 – 1993) na 16mm film několik snímků, nejprve amatérských ve svém nezávislém filmovém sdružení Bulšitfilm, založeném v roce 1983, poté i v rámci studií na FAMU jako školní práce. Pásmo ze tří krátkých a jednoho středometrážního filmu bylo sestaveno díky společnosti Negativ a dalších spoluproducentů včetně Národního filmového archivu. Filmy byly upraveny, převedeny na 35mm formát a distribuovány Asociací českých filmových klubů. Ve snímcích je použita v mnoha případech vedle klasicky hraných scén i pixilace.

Štáb a tvůrci

Výtvarník

Zuzana Lednická

Postprodukce

Klaus Fuxjäger (obraz), Pavel Rejholec (zvuk)

Producent

Pavel Strnad (Negativ)

Produkce

Pavel Strnad (Negativ)

Produkční údaje

Originální název

Mrtvý les a jiný bulšit

Český název

Mrtvý les a jiný bulšit

Anglický název

Dead Forest and Other Bullshit

Pracovní název

Bulšitfilm

Kategorie

pásmo

Typologie

hranýdistribuční

Žánr

experimentální

Země původu

Československo

Copyright

2000

Rok výroby

1987—1992

Premiéra

premiéra 29. 2. 2000 /doporučená přístupnost od 15 let/ (kino Aero, Praha)

Distribuční slogan

Negativ ve spolupráci s Českou televizí, FAMU a Národním filmovým archivem uvádí krátké filmy Pavla Marka a Romana Včeláka.

Výrobce

Negativ, Národní filmový archiv (spolupráce), Česká televize (spolupráce), Tvůrčí skupina Richard Medek (Česká televize), Studio FAMU (spolupráce)

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

74 min

Původní metráž

2 100 metrů

Distribuční nosič

35mm

Poměr stran

1:1,37

Barva

barevný, černobílý

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

mono

Verze

česká

Mluveno

česky

Podtitulky

bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české

Ocenění

Vítěz

Festival: 12. Interfilm Berlín

1995
Berlín / Spolková republika Německo
1. cena