Everest

Země původu

Česká republika

Copyright

2011

Rok výroby

2003, 2007—2008

Premiéra

7. 4. 2011

Minutáž

122 min

Kategorie

pásmo

Žánr

dokument

Typologie

dokumentárnídistribučnídlouhometrážní

Originální název

Everest

Český název

Everest

Anglický název

Everest

Anotace

Po pásmu Carstensz – sedmá hora a další filmy (2010) uvedla distribuční společnost Outdoor Films celovečerní program Everest, zahrnující tři snímky z let 2003–2008. Středometrážní dokument Ve stínu bohyně matky Země a dva krátké snímky Okno do nebe a Everest – Juzek Psotka. Pro všechny aktéry-horolezce symbolizuje posvátný horský velikán jakýsi „střed světa“ a všichni byli aktivně zapojeni v „everestských“ expedicích. Cítí k horám respekt a obdiv, vrcholy tedy „nedobývají“ ani „nepokořují“, nýbrž vyznávají s nimi „dialog“... – Prvnímu a třetímu snímku dominují výpovědi horolezců natočené na různých místech Čech a Slovenska a doplněné archivními záběry, druhý vznikl „v terénu“ jako plánovaný dokument o vyvzdorované expedici. -kk-

Obsah

Jako třetí byl po českých filmech Ve stínu bohyně matky Země a Okno do nebe (mající vlastní profily) v pásmu zařazen zahraniční slovenský snímek Everest – Juzek Psotka.

Everest – Juzek Psotka
barevný, medailon, dokumentární, přístupný, DVD, krátkometrážní – 26 minut.

Anglický název: Everest – Juzek Psotka. Země původu: Slovensko. Výrobce: Ivica Barabášová – K2 Studio. Copyright: Ivica Barabášová – K2 Studio. Rok výroby: 2008. Rok copyrightu: 2008. Distribuce: Outdoor Films. Premiéra: 7. 4. 2011 (pásmo Everest). Verze: slovenská. Mluveno: slovensky.

AUTOŘI: Režie: Pavol Barabáš. Scénář: Diana Kacarová. Kamera: Vlado Biskupič, Pavol Barabáš. Střih: Róbert Karovič. Zvuk: Andrej Kubík. Vedoucí výroby: Ivica Barabášová. Hudba: Štúdio Fontána Slovakia. Spolupráce: Matilda Hybská, Milan Antonič. Komentář: Rostislav Sokol.

Účinkují: Zoltán Demján, Ivan Fiala, František Kele, Ivan Gálfy, Michal Orolín, Eva Mathéová, Ján Ďurana, Vladimír Mišík.

Ceny: Mezinárodní festival outdoorových filmů 2008: Zvláštní cena za historický dokument.

Vzpomínkový medailon Everest – Juzek Psotka režiséra Pavola Barabáše je poctou respektovanému a oblíbenému horolezci, zástupci takzvané staré horské školy, která nehledala v kopcích naplnění ambicí, ale především mystické spojení s přírodou a „azyl“ před nesvobodnými poměry. Výpovědi sestry, přátel a kolegů dokreslují fotografie a segmenty filmových záběrů. – Jozef Psotka (1934–1984) vystudoval elektrotechniku na vysoké škole, na níž pak působil jako odborný asistent. Inklinoval záhy k lezení, stal se nosičem na Rysech ve Vysokých Tatrách a od roku 1951 působil jako dobrovolník horské služby. Vždy hodně trénoval, i své dva syny vedl ke sportu. Jako člen československého reprezentačního mužstva „prochodil“ Tatry, Alpy, Kavkaz i Hindúkuš. Přesto, že byl jedním z nejvýraznějších slovenských horolezců, měl v koncovkách výprav smůlu. V roce 1971 na druhé slovenské expedici na Nanga Parbat (8125 metrů) jej „znemožnila“ vysoká horečka. O dva roky později při prvovýstupu jihozápadní stěnou Makalu (8485 metrů) pečoval o umírajícího zraněného kamaráda a pobyl deset dlouhých nebezpečných dnů v zóně smrti. Ani při druhém pokusu v roce 1976 o dokončení prvovýstupu na této velehoře neměl štěstí. Až v roce 1981 stanul na vrcholu Kančendžengy (8586 metrů). Přes velké obtíže při sestupu to byla satisfakce za uplynulé nezdary. Kariéru chtěl završit slovenským prvovýstupem Jižním pilířem na Mount Everest. Na vysněné kótě stanuli Psotka (jako padesátiletý) se Zoltánem Demjánem a nepálským šerpou Ang Ritou po výstupu bez kyslíku 15. října 1984 v 15:15. Při sestupu však totálně vyčerpaný Juzek tragicky zahynul. Jeho nalezené tělo pohřbili v horách, jež celoživotně ctil a kde se cítil šťastný a nejblíže Bohu. – V úvodních titulcích je titul Radosť zo života – Juzek Psotka – Everest. -kk-

Produkční údaje

Originální název

Everest

Český název

Everest

Anglický název

Everest

Kategorie

pásmo

Typologie

dokumentárnídistribuční

Žánr

dokument

Země původu

Česká republika

Copyright

2011

Rok výroby

2003, 2007—2008

Premiéra

premiéra 7. 4. 2011 /přístupný/

Distribuční slogan

Filmový blok o životě a smrti na nejvyšší hoře.

Nositelé copyrightu

OUTDOOR FILMS s.r.o.

Technické údaje

Délka

dlouhometrážní

Minutáž

122 min

Distribuční nosič

DVD

Poměr stran

1:1,78, 1:1,33

Barva

barevný

Zvuk

zvukový

Zvukový systém/formát

mono, digitální zvuk

Verze

česká

Mluveno

česky, anglicky, slovensky

Podtitulky

české, bez titulků

Úvodní/závěrečné titulky

české